En el punt de mira del jutge Manuel García-Castellón no està només Tsunami Democràtic, sinó que hi ha hagut altres actors polítics sota el seu radar. És el cas d'Unides Podem, formació que ha estat el blanc d'investigacions dels jutges, que consideren que cercava fer mal al partit. Ara, ha anat massa lluny en aquestes investigacions a la formació morada? Per Podem sí i, per això, han dut García-Castellón davant els tribunals. Fins ara, amb poc èxit. Tot i això, no tiren la tovallola. Segons informa elDiario.es, el Suprem va rebutjar la querella del partit i aquest ha presentat un recurs de súplica, que haurà de resoldre el mateix tribunal. En el recurs s'acusa García-Castellón i el seu jutge de reforç, Joaquín Gadea, d'actuar contra Podem i els seus fundadors a "plena consciència" de la injustícia que cometien. 

Podem insisteix en el seu recurs que cal investigar García-Castellón per haver prevaricat a la causa "secreta" i "prospectiva" que va instruir durant gairebé nou mesos per tractar de provar un finançament il·legal inexistent. Per la formació morada, el jutge era plenament conscient de l'il·lícit i "apartat de la recta aplicació del dret" i que ho van fer “amb l'objectiu de perjudicar un partit polític l'ideari del qual, aparentment, no resulta del gust dels magistrats”.

La causa del suposat finançament il·legal 

Tot comença fa anys, durant el govern de Mariano Rajoy, amb un dossier que el Ministeri d'Interior va voler fer passar per un atestat policial, el qual s'anomenava informe PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anónima). El contingut d'aquest informe ja havia estat descartat pel Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional sis anys abans. Tanmateix, la investigació d'aquest suposat finançament il·legal va seguir endavant. A més, l'informe PISA es va publicar als mitjans en el mateix moment en què la formació morada començava les converses amb el PSOE per explorar. 

Tot plegat va quedar arxivat temporalment l'any 2017. Tanmateix, aquí no van acabar els fets, García-Castellón va rescatar d'un calaix la denuncia contra Podem per aquest suposat finançament il·legal cinc anys després. Aleshores va fer una barreja d'acusacions i malgrat les advertències de la Sala Penal, el jutge va tirar endavant. 

En aquest context, Podem ha portat davant els tribunals García-Castellón al·legant que ha executat una investigació “completament desmesurada” quant a temps i persones investigades. Ho justifiquen, entre altres, recordant que quan la Sala Penal va ordenar al jutge que l'arxivés, els jutges van practicar "un segon intent". És a dir, que consideren que hi ha acarnissament amb la formació en la investigació. Tot i això, el Suprem ha donat carpetada a la denúncia i ara el partit depèn del recurs de súplica.

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!