El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat d'enviar a judici sis expresos d'ETA com a autores d'un delicte continuat d'humiliació a les víctimes del terrorisme i enaltiment de qui ha participat en actes terroristes per l'organització de 120 actes d'homenatge a presos d'ETA entre els anys  2016 a 2020, segons ha informat el tribunal aquest dimecres. En la resolució, a instàncies de la Fiscalia, el titular del jutjat central d’instrucció 6 envia a judici els membres de la Comissió de Presos del partit Sortu José Antonio López Ruiz, “Kubati”, i Oihana Garmendia Marín, juntament amb els investigats Haymar Altuna, Oihana San Vicente Sáez de Cerain, Carlos Sáez de Egilaz Murgiondo i Felipe San Epifanio San Pedro. Aquest delicte, recollit en l'article  578 del Codi Penal, castiga amb fins a tres anys de presó als autors, i es pot imposar en la seva meitat superior si el tribunal considera que els fets són greus.

Recentment, el magistrat va reobrir la investigació dels ongi etorris a presos d'ETA a petició de l'Associació Dignitat i Justícia —presidida pel diputat del PP a l'Assemblea de Madrid, Daniel Portero— i a la qual es va adherir l'acusació popular que exerceix el mateix partit. L'Audiència Nacional, però, va anul·lar aquesta resolució del jutge de reobrir la causa perquè estava fora de termini i, al final, s'ha limitat a enviar a judici a sis persones del partit polític Sortu. En la resolució d'aquest dimecres, el magistrat acorda passar la investigació a procediment abreujat, a petició de la Fiscalia. Ara les acusacions tenen deu dies per presentar els escrits d'acusació i les penes que demanen per als sis encausats "per enaltiment del terrorista, no del terrorisme", aclareix el jutge.

 

Homenatges controlats

García-Castellón afirma, en la resolució, que l'organització dels ongi etorris i altres actes d'homenatge als presos de la banda terrorista —fa anys dissolta— es va dur a terme a través de "normes estrictes tant pel que fa a quins presos es rendia tribut com pel que concerneix a com s'havia de desenvolupar l'homenatge". Hi afegeix que "només van ser tributaris d'homenatge aquells presos que s'havien mantingut durant la seva captivitat dins de la disciplina del col·lectiu de presos".

El magistrat hi assegura que "la pretensió de control dels actes d'homenatge a integrants de la banda terrorista ETA es mostra global, de manera que es tracta de controlar aquells actes que terceres persones alienes al moviment organitzen o tracten d'organitzar". I posa l'exemple de concentració davant l'Hospital de Basurto amb motiu de l'ingrés hospitalari de Txus Martín.

Un altre exemple, segons el magistrat García-Castellón, de la suposada pretensió de control global del moviment és l'homenatge a Francisco Aldarondo Badiola amb motiu del 40è aniversari de la seva defunció i que es va celebrar el 2019 a Tolosa.  "Es tractava d'un homenatge organitzat per tercers no comunicat a l'organització, la qual cosa fa que Haymar Altun rebi avís d'Iñaki Elduayen", segons el jutge.

En la resolució, el jutge detalla els 120 actes d'homenatge realitzats pels ara processats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!