Reptador. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, ha contestat a dos encausats de Tsunami Democràtic i els ha demanat que aportin "elements sòlids i no especulacions vagues" que sostinguin l'acusació que el magistrat ha convertit la investigació "en una causa general contra l'independentisme català", segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres. En concret, l'empresari Oriol Soler i  el directiu d'Òmnium Oleguer Serra van demanar-li unes diligències ordenades pel jutge el 2017 i el 2018, a partir de les quals va sortir la peça de Tsunami, per garantir el seu dret de defensa, i acusaven el magistrat d'haver trencat les normes de repartiment per quedar-se totes les causes relacionades amb l'independentisme català, com els dotze CDR de l'operació Judes.

El magistrat, amb el suport de la Fiscalia, els ha denegat aquestes diligències adduint que "no són útils ni pertinents" per aclarir els fets de Tsunami. L'advocat dels dos investigats, Benet Salellas, ja ha anunciat que presentarà recurs davant la sala penal de l'Audiència Nacional per tal d'obtenir aquesta informació, que evidenciaria aquesta irregularitat.

Imparcialitat del magistrat

A la resolució, el titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional afirma que “els investigats, quan se centren en el qüestionament de la imparcialitat de l'instructor i un afebliment del dret de defensa de la part, no aporten arguments que apuntin, si més no, indiciàriament a una vulneració de la normativa aplicable per a explicar unes hipotètiques gestació i evolució espúries d'aquest procediment, ni molt menys un minvament del dret de defensa de la part que es pretén fer bascular sobre la denegació d'accés a unes actuacions que, de fet, han quedat al marge d'aquest procediment en nom d'una millor concreció dels fets investigats”.

Informes de la Guàrdia Civil

En concret, el penalista Salellas demana l’accés a les investigacions que ha realitzat García-Castellón a les diligències 104/ 2017 i 99/2018, a través de les quals es va crear la peça de Tsunami, el 2019. A més, reclama que la secció d'Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya indiqui quina va ser la primera comunicació remesa a un òrgan judicial amb relació a les activitats de Tsunami Democràtic (data, referència i contingut)” i que si va ser remesa directament al jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional “indiqui el motiu pel qual no es va registrar en el jutjat central de guàrdia i es va enviar directament al jutjat de García-Castellón.

Això no obstant, el magistrat de l'Audiència Nacional contesta que no hi ha cap irregularitat i que si ha dividit les investigacions és per a no provocar una causa general, com denuncien, i denega als encausats entregar-los les diligències i  també denega que la Guàrdia Civil aclareixi  la seva actuació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!