Irene Montero, ministra d'Igualtat, ha estat centre de totes les crítiques durant els últims dies després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí'. En alguns casos, aquesta nova norma ha permès rebaixar les penes a agressors sexuals i aquest dilluns, al Congrés dels Diputats, el PP ha criticat durament la llei. El diputat Víctor Píriz ha qualificat d'"inútil" a Montero i ha estat el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, qui ha decidit defensar la ministra. Rufián ha demanat la paraula a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per reclamar a Píriz que retirés l'insult que havia llançat a Montero, encara que el diputat del PP s'ha negat. "Em fa vergonya haver-ho de demanar jo, que no formo part del seu grup parlamentari", ha dit el portaveu d'ERC.

Posteriorment, Rufián ha decidit fer un pas més en favor de Montero i ha criticat el "silenci còmplice" que, segons el republicà, mantenen alguns actors polítics davant la "cacera" i la "violència" amb què s'ataca la ministra d'Igualtat. "Jo, perquè una enquesta m'ho digui, no participaré en el silenci còmplice davant l'enorme violència i cacera que hi ha cap a Irene Montero, i ho dic com a persona d'esquerres que no forma part del seu grup parlamentari", ha subratllat als passadissos del Congrés.

 

Aquestes paraules de Rufián, apel·lant a un "silenci còmplice", arriben pocs dies després que l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias carregués contra la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a qui va acusar de "posar-se de perfil" quan ataquen una companya. En una piulada, Iglesias va escriure que "posar-se de perfil quan matxuquen una companya no només és miserable i covard, sinó políticament estúpid". Per la seva part, Díaz va decidir respondre durant un acte de la seva nova plataforma Sumar, assegurant que ella no està en política per causar "soroll". "Anem a la política per canviar la vida de la gent, no anem a la política per fer soroll ni per aclamar", va assegurar la vicepresidenta segona del govern espanyol.

Rufián ha reconegut que hi poden haver hagut errors en la redacció de la llei del 'només sí és sí', que han permès l'excarceració d'alguns delinqüents sexuals, i, de fet, la seva formació ja va presentar una sèrie d'esmenes. Tot i això, el portaveu d'ERC al Congrés ha defensat la ministra amb una crítica cap al poder judicial. "Al final, crec que hi ha un poder judicial que a vegades utilitza de manera capciosa les lleis, que hi ha jutges incontrolables, com es va veure en el cas de La Manada, i cal intentar ser una mica més hàbils i llestos, però jo no faré un discurs avantatgista", ha afegit.