La Fundación Francisco Franco ha emès un comunicat aquest diumenge en el qual titlla l'exhumació de les restes del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, d'actuació "roïna i guerracivilista" i acusa el govern espanyol i el president del govern, Pedro Sánchez, d'una "infàmia miserable". Les restes de Primo de Rivera seran exhumades del Valle de los Caídos aquest dilluns i reubicades al cementiri de San Isidro de Madrid en compliment de la Llei de Memòria Democràtica i després d'un acord amb els seus familiars, que ja havien sol·licitat el trasllat de les restes a la tomba familiar.

"L'exhumació i trasllat forçós de les restes de José Antonio Primo de Rivera de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, en complimient de la Llei de Memòria Democràtica auspiciada pels socis de govern i amics d'ETA, passarà a la història de la humanitat com una de les pitjors infàmies comeses per un govern en tots els temps", ha expressat la fundació en el comunicat emès a través de la seva pàgina web. 

La fundació filofeixista afirma que l'exhumació és "una estratègia per reescriure la història" i "tractar d'eliminar el record i homenatge a José Antonio en un temple erigit per Francisco Franco a la reconciliació entre els espanyols". Segons l'entitat, el falangista Primo de Rivera representava "l'antítesi de la vilesa del govern" i "la perfecta síntesi entre revolució i tradició"; i considera el fundador de Falange "un model de noblesa política i personal". 

"Profanar les restes mortals de qui va caure assassinat amb 33 anys pels seus propis correligionaris converteix Pedro Sánchez en l'indiscutible campió mundial de la infàmia i als qui l'emparen, als qui covardament callen, i als qui han contribuït negant-se a dotar de protecció integral el Valle de los Caídos, en còmplices d'una actuació miserable", ha expressat la Fundación Francisco Franco

L'entitat ha afirmat que mantindrà "viva i present la memòria i obra" de Primo de Rivera, a qui consideren "inspirador del gloriós règim que sorgeix el 18 de juliol" i finalitzen el comunicat amb el lema popularitzat pel franquisme "¡Arriba España!". 

L'exhumació i trasllat al cementeri de San Isidro serà aquest dilluns

Les restes del fundador de Falange, que estan enterrades al Valle de los Caídos des de la inauguració del mateix el 1959, seran exhumades demà dilluns en compliment de la Llei de Memòria Democràtica i es reubicaran al cementiri de San Isidro de Madrid. L'exhumació es va pactar amb la família, que ja ho havia sol·licitat prèviament a l'abat de la comunitat benedictina de l'Escorial i a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid, tot i que el Valle de los Caídos, que oficialment es diu Valle de Cuelgamuros, pertany a Patrimoni Nacional espanyol i, per tant, la gestió de l'exhumació depèn de l'executiu estatal. Es tracta del quart enterrament del cos de Primo de Rivera des que va ser jutjat i afusellat per les autoritats republicanes el 1936, durant el transcurs de la Guerra Civil, a la presó d'Alacant. Prèviament, les seves restes han estat enterrades a Alacant i a l'Escorial. Aquest dilluns es compleixen 120 anys del naixement del líder falangista, el 24 d'abril de 1903.

Falangistes es concentraran aquest dilluns a Sant Isidre en homenatge a Primo de Rivera

Grups falangistes es concentraran aquest dilluns al cementiri de Sant Isidre per a rendir homenatge a Primo de Rivera, coincidint amb la seva exhumació i trasllat, segons han confirmat fonts de Falange a Europa Press aquest diumenge. Tot i que no hi ha una convocatòria oficial, a migdia hi haurà una concentració de simpatitzants del fundador del partit i es preveu que es reuniran un centenar de persones al cementiri madrileny, ubicat al districte de Carabanxel.

Les fonts del partit han expressat el seu "malestar" perquè el govern espanyol hagi fet coincidir l'exhumació de Primo de Rivera del Valle de los Caídos coincidint amb 120 aniversari del seu naixement i han criticat que es produeixi  "a l'inici de la campanya electoral pel 28 de maig".

Els simpatitzants falangistes han afirmat a Europa Press que "no existeix base jurídica" per sancionar-los per l'acte homenatge al fundador del partit feixista, ja que "és un homenatge a una víctima de la Guerra Civil". El govern espanyol ja va obrir un expedient a Falange per diverses manifestacions que es van produir el passat 20 de novembre, però les fonts del partit assenyalen que el procés es troba detingut i que la Secretaria de Memòria Democràtica està recavant més informació per poder aplicar possibles sancions.