El govern del PSOE i Unidas Podemos ha fixat per dilluns vinent, 24 d'abril, l'exhumació de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, al Valle de los Caídos, que ara es denomina Vall de Cuelgamuros, segons informa la Cadena Ser. La família de Primo de Rivera ja feia temps que havia sol·licitat a l'abat de la comunitat benedictina de l'Escorial i a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid l'exhumació de les restes, que estan a la basílica major.

El govern espanyol ja va anunciar també la seva intenció d'exhumar les restes quan entrés en vigor la llei de la Memòria Democràtica, que va ser aprovada pel Senat de forma definitiva al novembre. Està previst que les restes rebin sepultura "en un cementiri sagrat d'acord amb el ritu catòlic". La família té una tomba al cementiri de San Isidro de Madrid, on podrien anar les despulles de forma permanent.

Les restes de José Antonio Primo de Rivera van arribar a la basílica de l'Escorial el novembre del 1939, procedents d'Alacant, on va ser executat. Quan es va inaugurar el Valle de los Caídos el 1959, el dictador Francisco Franco va convidar la família de José Antonio a traslladar les seves restes al mausoleu. Amb la nova exhumació, serà el quart trasllat de les restes del feixista.

Mentrestant, l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial ja ha concedit la llicència urbanística per retirar la "llosa sepulcral" de la tomba on hi ha enterrat el polític feixista. L'expedient es va iniciar al mes gener, promogut per la gerent del consell d'administració de Patrimoni Nacional, Dolores Menéndez, amb l'objectiu tant de demanar permisos per retirar la làpida, com per aconseguir una autorització per substituir el paviment de la superfície de treball necessària per exhumar les restes de Primo de Rivera. 

Segons la llei, qui ha de decidir sobre l'exhumació és el govern espanyol. Concretament, Patrimoni Nacional —que depèn del ministeri de la Presidència i que és propietari del recinte del Valle de Cuelgamuros—. És a dir, que els tràmits dels familiars davant la Comunitat de Madrid han estat fútils. A més, la llei general de salut estableix que són propietaris d'unes restes humanes el cònjuge o parella civil, els ascendents, descendents o parents laterals fins al segon grau, per aquest ordre. José Antonio Primo de Rivera va morir sense fills i l'actual líder de la família, Fernando, n'és un nebot net. Es tracta d'un parentiu que el deixa fora de la línia de disposició, perquè és a la quarta fila de relacions familiars.