La Fundació Nacional Francisco Franco fa temps que està en el punt de mira del govern espanyol. Segons The Objective, La Moncloa ha començat a estudiar a través del Protectorat de Fundacions l'aplicació de la llei de memòria democràtica per acabar amb aquesta entitat que lloa la figura del dictador. El Protectorat no només estaria estudiant l'aplicació d'aquesta llei per aquesta fundació, sinó per altres que també poden ser susceptibles de ser tancades. Per la seva banda, Juan Chicharro, president de la fundació, ha advertit que acudiran als tribunals per evitar el seu tancament.

🟡 La llei de memòria democràtica espanyola 2022: trampes i ambigüitat

Segons el digital, per tal que es pogués ordenar el tancament de l'entitat caldria que el Ministeri de Cultura fes una sol·licitud d'il·legalització davant dels jutjats, que seran qui avalin la decisió. És a dir, el govern espanyol no pot acabar amb la fundació de forma unilateral, ja que no compta amb aquesta potestat. 

L'objectiu de l'estudi inicial que s'està fent des del Protectorat és esclarir si aquesta i altres fundacions són susceptibles de desaparèixer per realitzar apologia del franquisme, enaltir el cop d'Estat i la dictadura, així com humiliar les víctimes. En cas que es demostri que és així segons ho reconeix la nova llei, aquestes entitats podrien desaparèixer. Tanmateix, aquest no seria un procés ràpid, per la qual cosa, la Fundació nacional Francisco Franco encara té dies per endavant. 

La llei de memòria i el Valle de los Caídos

La llei de memòria democràtica preveu que els monjos benedictins que habiten a Cuelgamuros abandonin el Valle de los Caídos. Tot i que així ho recull la llei, els religiosos no hi estan d'acord. Els darrers mesos, s'haurien estudiat diverses solucions per quan els monjos abandonessin el Valle, tot i això, cap hauria seduït els benedictins, que optarien per mantenir-se en peu de guerra

Si bé les opcions de futur per a aquesta comunitat religiosa segueixen sobre la taula, abans d'emprendre el camí cap a la seva nova llar lluny del Valle de los Caídos passarà pels jutjats. Els monjos no descarten accions legals contra Patrimoni Nacional i contra la mateixa llei de memòria democràtica, la qual declara extinta la Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, justament el que els empeny a abandonar-lo. 

Els benedictins estarien preparant un plet per impagament de les quotes destinades a l'esmentada fundació i una qüestió de constitucionalitat sobre la norma que preveu canviar el nom del Valle, així com la seva conversió en un espai de memòria. A més, no es descartaria la possibilitat de denunciar la seva marxa com una violació del dret fonamental de la llibertat religiosa.