Carme Chacón va ser la primera dona en dirigir les forces armades, com a ministra de Defensa, l'any 2008. Aquell mateix any va capitanejar la victòria del PSC a les eleccions generals espanyoles, rubricant el millor resultat de la història dels socialistes catalans. Abans havia estat ministra d'Habitatge, vicepresidenta i diputada del Congrés i regidora a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. La cardiopatia congènita que patia no va ser obstacle per assolir totes aquestes gestes. Ara fa dos anys, aquesta malaltia va acabar amb la seva vida quan tenia només 46 anys. Avui, per combatre-la, els seus pares han impulsat la Fundació Carme Chacón.

L'auditori del Parlament de Catalunya ha acollit l'emotiva presentació d'aquesta organització, en la qual han participat des d'eminències del món de la medicina, investigadors, cirurgians, metges, infermeres, a personalitats destacades de la plana política, majoritàriament de l'òrbita socialista, com José Montilla, Núria Marín, Miquel Iceta, Jaume Collboni o Pere Navarro. L'acte ha comptat també amb la presència de Manuel Valls, que s'ha barrejat amb comoditat amb la plana major dels socialistes. 

1.200 nens moren cada dia al món per culpa d'aquesta patologia. Són més els infants morts per cardiopaties que no pas víctimes d'alguna guerra. Evitar-ho passa per una detecció precoç i per una intervenció a temps, dues premisses que en el cas dels països o famílies pobres desapareixen. I aquest és el principal sentit de la fundació, operar nens sense recursos i potenciar la formació dels metges. Tal com han recordat alguns dels qui han intervingut a l'acte, la pròpia Chacón havia projectat l'impuls d'aquesta fundació. Per això, el president Montilla ha agraït que "avui esteu donant una nova vida a la Carme Chacón", materialitzant aquella idea amb la qual ella havia somniat. 

La mare de Chacón ha pres la paraula, explicant com quan va néixer, els metges els van comunicar que la nena havia nascut amb una malaltia que li augurava pocs mesos de vida. Però la qualitat de la sanitat pública van aconseguir trencar aquest pronòstic. Chacón va poder ser mare, i va tenir una vida plena i intensa fins als 46 anys.