A baix de l’escenari, dues banderes: una estelada roja i una altra bandera amb estrella roja, l’andalusa. Al damunt d’aquest, dues de les representants de l’esquerra independentista i l’andalusisme polític: Mireia Vehí i Teresa Rodríguez. Aquest diumenge, a les portes de la Diada nacional (oficiosa) d’Andalusia, la CUP i Adelante Andalucía han volgut celebrar un acte de germanor a Barcelona. Ha estat a la Nau Bostik i l’actualitat no ha passat per alt. La diputada cupaire al Congrés ha avisat que la reforma del Codi Penal, amb la derogació de la sedició i la reforma dels desordres públics agreujats, “donarà més eines al PSOE”. Un crit d’alerta que també ha llançat la dirigent andalusista, també crítica amb l’esquerra espanyola, que s’ha mostrat preocupada per la possible “criminalització de la protesta”.

En una atenció als mitjans de comunicació abans, Mireia Vehí s’ha mostrat “molt preocupada” per la reforma del Codi Penal, que “és un clar símbol de persecució de la dissidència i la protesta enmig d’una crisi econòmica i social sense precedents”. La diputada anticapitalista al Congrés ha denunciat que, amb aquesta, el PSOE “pot controlar la protestar” i tindrà “més eines per a reprimir la dissidència”, fet que és “molt mal negoci”. En aquesta línia, Vehí ha posat exemples de desobediència civil i “accions col·lectives disruptives” que han permès històricament conquerir drets, des de l’avortament per part del moviment feminista fins al referèndum de l’1-O o el Tsunami Democràtic per part de l’independentisme català.

En la mateixa línia s’ha expressat Teresa Rodríguez, que ha assegurat que estan “preocupats per la pròxima reforma del Codi Penal sobre el delicte de sedició i l’impacte que pugui tenir sobre les mobilitzacions socials i la repressió”. En aquest sentit, la líder d’Adelante Andalucía ha alertat que “no pot ser que una cosa que és justa, com és acabar amb la repressió d’expressions públiques i demandes de llibertats, incideixi sobre la criminalització de la protesta”. És per això que la diputada al Parlament d’Andalusia ha assenyalat que estaran “molt atents” a aquest procés de reforma legislativa.

Agermanament polític

Amb l’acte Andalús i Català, pobles germans, la CUP ha volgut escenificar la seva aliança amb altres forces de l’Estat, com en aquest cas l’andalusista Adelante Andalucía, liderada per l’exdirigent podemita Teresa Rodríguez. Des de dalt de l’escenari, Mireia Vehí ha apel·lat als llaços històrics entre els dos pobles, marcats sobretot per la immigració del segle passat. En aquest sentit ha posat l’exemple de la posada en marxa de la immersió lingüística a Santa Coloma de Gramenet, “liderada per gent que venia d’Andalusia que entenia que el català era el futur per a ells i els seus fills”. Un exemple de migració que ha traslladat al present, per a reivindicar la campanya per la regularització dels migrants sense papers. La diputada de la CUP ha conclòs defensant que “l’autodeterminació i la independència dels pobles d’Espanya és el futur i l’horitzó per a construir un demà on hi capiguem totes”.

També rememorant la migració andalusa, Teresa Rodríguez ha sostingut que cal “traçar camins” entre Catalunya i Andalusia “que no passin per Madrid” i superin un “centralisme que no us va comprendre ni a vosaltres ni a nosaltres”. Un discurs de la líder d’Adelante Andalucía amb molta càrrega política: “No ens resignem a continuar sent una colònia interna, a tenir els salaris més baixos i els preus més alts, a dependre únicament de l’agricultura i el turisme”. I també ha denunciat la repressió contra l’independentisme català: “El que us han fet no ho han fet en el nostre nom. Ens va fer mal cada cop que us van donar, cada hora de llibertat que us van robar. El que es vol no es retè per la força”.