El diputat i portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha denunciat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'exministre de Sanitat Alfonso Alonso per desobediència i prevariació arran l'incompliment de sentències del Tribunal Constitucional. Així ho ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa des de la seu del partit a Barcelona.

Homs ha presentat avui la denúncia davant la Fiscalia amb l'objectiu d'instar-la a actuar contra Rajoy "amb els mateixos arguments que usa per querellar-se contra polítics catalans" sobiranistes, ha explicat. "Serà la prova del cotó de si ens jutgen per persecució de les idees polítiques o d'acord amb fonaments de dret", ha remarcat.

La denúncia d'Homs és en concret pel conflicte de competències per la concessió de subvencions a càrrec de l'IRPF, també conegut com el cas del 0,7%, sobre el qual ja hi ha "10 sentències" del TC que considera que el govern central ha desobeït, ha asseverat. Homs argumenta que “per analogia de com darrerament la Fiscalia interpreta que cal actuar davant d’autoritats catalanes respecte resolucions del TC, els fets que es descriuen a continuació poden constituir un il·lícit penal”.

Subterfugis i maniobres del govern espanyol

En la denúncia, s'assenyala que el 19 de gener, el TC va sentenciar que la secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat del Govern d’Espanya havia envaït competències de la Generalitat en relació a les subvencions destinades a programes d'interès general a càrrec de l'IRPF. Així mateix, recorda que aquest Tribunal ja ha dictat més de 70 sentències resolent la conflictivitat competencial suscitada per les subvencions estatals i que “de forma reiterada el govern espanyol tracta d’eludir la doctrina del TC i les seves sentències referides a aquesta matèria amb subterfugis i maniobres legislatives”.

El text, després de fer un detallat recorregut en aquesta conflictivitat, conclou que Rajoy, l’exministre Alonso, i l’exsecretària d’Estat Susana Camarero, “han desobeït reiteradament les resolucions del TC sent plenament conscients que estaven desobeint el mandat exprés i concret del TC, i han dictat resolucions arbitràries amb ple coneixementde la seva injustícia".

Prevaricació i desobediència

Per aquesta raó, considera que aquestes circumstàncies poden ser constitutives d’un delicte de prevaricació administrativa -per dictar una resolució “injusta i arbitrària, sabent-ne perfectament que era manifestament contrària a la doctrina i a les sentències del TC”- i d’un delicte de desobediència.

En conclusió, reclama a la Fiscalia Provincial que actuï i traslladi la denúncia als jutjats competents per a la incoació del corresponent procediment penal. Així mateix, reclama que el procediment a què donarà lloc aquest escrit sigui tramitat i substanciat en llengua catalana

Homs, encausat per la consulta sobiranista del 9-N, ha afirmat que no volia arribar a aquest "punt", però ha culpat el govern central de la "judicialització de la política". "Estem en un acte de legítima defensa", ha afirmat l'exconseller, que ha considerat que "tothom té dret a defensar-se, si és necessari usant els seus arguments -els de la Fiscalia- com si es tractés d'un mirall".