La televisió francesa France 3 ha explicat en la seva desconnexió en català què és l'escola catalana i com funciona el sistema d'immersió lingüística. En un vídeo animat en català i amb subtítols en francès, la periodista Júlia Taurinyà ha detallat a la televisió pública de França en què consisteix la immersió lingüística i com funciona tant a la Catalunya Nord com a la Catalunya Sud. Taurinyà narra com la immersió lingüística és un "model d'èxit" i també explica com històricament ha estat atacat per l'estat espanyol, fins a la última imposició del 25 % de castellà a les classes. 

Què és la immersió lingüística?

La periodista defineix el model d'immersió com un sistema on "el català és la llengua d'ensenyament, però també la llengua vehicular", de manera que "totes les comunicacions" a l'escola es fan en aquesta llengua. Apunta que a França, "més d'un miler de nens estudien en el sistema d'immersió" i la majoria ho fan a nou centres escolars a La Bressola. En concret, a set escoles i dos col·legis repartits en set municipis de la Catalunya Nord. Aquests són centres privats, però també s'hi poden trobar dues escoles públiques a Perpinyà, impulsades per l'associació cultural Arrels

Després, assenyala que traspassant la frontera, la immersió lingüística "és el model d'ensenyament de totes les escoles de la Catalunya Sud des del 1992". Taurinyà explica que els alumnes que estudien amb aquest model tenen "bons resultats acadèmics" i que a més tenen un millor rendiment si se'ls compara amb els alumnes espanyols. Els alumnes catalans treuen "notes superiors a la mitjana espanyola", especialment en les assignatures de castellà i matemàtiques, i a més a més, assenyala que "tenen més facilitats per aprendre una tercera llengua". 

Un model d'èxit que espanta els monolingües

Malgrat considerar-se un model d'èxit, la periodista assegura que "espanta els monolingües", una afirmació que al vídeo il·lustra amb un petit monstre verd amb unes ulleres de busseig amb els colors de la bandera espanyola, que s'arrossega molt a poc a poc mentre de fons se sent un crit d'esglai. A continuació, el vídeo explica els esforços de l'estat espanyol per fer forat en la immersió lingüística i posa d'exemple l'últim atac dels tribunals amb la imposició d'un mínim de 25 % de castellà a les classes.

Però no només assenyala l'estat espanyol, sinó que també posa en evidència la hipocresia de l'estat francès, després que el seu Tribunal Constitucional tombés dos articles de la Llei Molac, que garantien la possibilitat dels estudiants d'estudiar en les llengües minoritàries del país. La llei es va reformar posteriorment per poder garantir-ne la constitucionalitat i blindar la immersió lingüística a França. Amb tot, Taurinyà assenyala que és "curiós" que França no vegi cap problema quan es tracta del francès ensenyat amb el sistema d'immersió lingüística a tots els liceus francesos del món.