L'Associació La Bressola obrirà el seu segon col·legi d'educació secundària a Canet de Rosselló el pròxim mes de setembre. El nou centre, que se suma al que van obrir al Soler l'any 2008, començarà el curs amb una cinquantena d'alumnes en una classe de sisè i una de cinquè. Paral·lelament, des de l'entitat continuen treballant en el projecte del monestir de Santa Clara de Perpinyà, que inicialment es preveia com un col·legi-liceu, però que amb l'obertura del nou centre es quedarà com a liceu. La Bressola va obrir la primera escola en català a la Catalunya Nord l'any 1976 inspirada en els models de les escoles SEASKA d'Iparralde, al País Basc. Aquest primer centre d'infantil i primària va inaugurar-se amb només set alumnes i, a hores d'ara, l'associació ja compta amb set escoles repartides per Perpinyà, Nyils, Prada de Conflent, el Soler, Sant Esteve del Monestir i Pesillà de la Ribera. També comptava, fins ara, amb un col·legi d'educació secundària al Soler, que va obrir portes l'any 2008.

Escola catalana

Ara, l'associació obrirà el segon centre d'aquestes característiques a Canet de Rosselló. Ho farà amb una cinquantena d'alumnes en un edifici de dues plantes, que estarà a punt el mes de setembre. L'equipament està situat al Mas Rosselló i a tocar de l'Arborètum, un espai amb més de 500 espècies vegetals i arbres centenaris. En paral·lel, l'entitat continua treballant per fer realitat el projecte previst al monestir de Santa Clara, de Perpinyà. L'objectiu és obrir-hi un liceu per oferir el batxillerat. Tot i que inicialment, la idea era fer-hi un col·legi-liceu, l'obertura del centre de Canet ha modificat la intenció inicial. A l'espera que es resolgui la qüestió de fons, el jutjat va donar la raó en primera instància la raó a la Bressola i va tombar els arguments de l'ajuntament per justificar el dret de preempció sobre l'edifici.

Bloqueig al Liceu

El Tribunal Administratiu de Montpeller ha donat la raó a La Bressola en el litigi amb l'Ajuntament de Perpinyà, a la Catalunya del Nord, i suspèn al dret de preempció que el consistori va exercir per bloquejar el projecte de liceu, que l'escola tenia per al Monestir de Santa Clara. El tribunal desestima els arguments esgrimits per Perpinyà sobre els riscos d'instal·lar un centre educatiu en una zona amb un elevat risc d'inundacions i la presència d'un cementiri. De fet, l'Ajuntament va adduir raons vinculades a la preservació del patrimoni però sense concretar cap projecte. A la resolució, el tribunal creu que no s'ha demostrat que el projecte no es pugui fer per aquests motius i li recorda al consistori que el seu planejament ho permet.