Nova estratègia lingüística. França ha aprovat un nou decret de llengües regionals que permetrà la immersió en català a l'escola, tant a primària com a secundària. No només en català, sinó també en les altres llengües que es parlen a l'Estat: l'occità, el bretó, el basc... El diputat bretó Paul Molac, del partit Llibertats i Territoris, ha celebrat que la regulació "assegura un ensenyament immersiu al públic i a les associacions". "Estic encantant i estaré atent als mitjans que destinin els rectors per tal d'ampliar l'oferta docent", ha afirmat.

La mesura ha estat impulsada pel primer ministre francès, el catalanista Jean Castex, després que el tribunal de garanties constitucionals de l'Estat tombés l'anterior norma. Malgrat ser aprovada per majoria absoluta el passat 8 d'abril a l'Assemblea Nacional Francesa, el TC francès va rebutjar dos articles nuclears de la coneguda llei Molac sobre la immersió lingüística. I tot, a petició de seixanta diputats del partit d'Emmanuel Macron (del qual també forma part el mateix Castex).

TUIT Paul Molac

Per a l'elaboració del nou decret, el primer ministre i el seu equip han pres nota de tot allò que no va agradar al Constitucional amb l'objectiu d'esquivar un nou veto. I és que "l'ensenyament per immersió només pot ser definitivament segur després d'una revisió constitucional", ha recordat Molac a Twitter. Per tant, en un moment o l'altre el tribunal de garanties es tornarà a manifestar sobre la nova llei. Amb el nou disseny de la norma, però, s'espera que pugui tirar endavant amb absoluta normalitat.

A Catalunya ja hi ha qui també celebra l'últim moviment de Castex. El cap del gabinet de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha destacat l'arribada de "més gestos per part del primer ministre francès Jean Castex a favor de la immersió lingüística en llengües com el català, occità, bretó, basc, etc.". Les paraules d'Alay no són innocents: arriben en un moment en el qual el model d'escola catalana està en perill per culpa de la ingerència judicial i la complicitat de les autoritats estatals.

TUIT Josep Lluís Alay

Mentre a Catalunya la immersió lingüística penja d'un fil, a la Catalunya Nord s'estan aconseguint prou avenços que apunten a un futur optimista pel que fa a la llengua. Aquest dimecres, la Bressola va vèncer l'alcalde ultra de Perpinyà als tribunals, tot desbloquejant un projecte d'institut en català a la ciutat. Així, esperen que l'ajuntament "faci una passa enrere i permeti el desenvolupament del projecte de col·legi-liceu a Perpinyà".

A més, la llengua a França compta amb el suport del primer ministre, Jean Castex. No és cap secret que el cap del govern francès és catalanista, com ja va demostrar aquest cap de setmana quan va reivindicar que ell mateix parla català i que calia defensar la immersió lingüística de la Bressola. "Ja no estem a l'època d'hipercentralització monàrquica que va voler esborrar els dialectes locals i les llengües regionals", va assegurar en una entrevista a El País.

 

Imatge principal: El primer ministre francès, Jean Castex / Europa Press