La Fiscalia francesa ordenarà a les seves forces de seguretat que procedeixin a confiscar les armes de l'organització terrorista ETA quan rebi informació sobre la ubicació dels llocs en què el material roman amagat, han informat Europa Press fonts governamentals.

Els Governs d'Espanya i França, malgrat que no han entrat en cap procés de negociació relacionat amb el desarmament de la banda, es mantenen en espera de rebre alguna comunicació amb dades de geolocalització sobre algun o diversos zulos amb armes que ETA té amagats en territori francès.

Els serveis de la lluita antiterrorista estudien la possibilitat que dissabte al matí, abans de l'acte a la localitat francesa de Baiona (a uns 35 quilòmetres d'Irun) del grup pròxim a l'entorn d'ETA, algú remetrà les dades amb la ubicació exacta dels zulos a la Fiscalia de Pau, capital del departament francès del Pirineu Atlàntics al que pertany Baiona.

Evitar la foto

Aquesta informació previsiblement es remetrà a la Fiscalia de París, per ser la que s'ocupa dels temes de terrorisme. Quan la rebi, ordenarà posar en marxa una operació policial per confiscar les armes d'ETA. S'evitarà així que la banda terrorista o el seu entorn tinguin l'oportunitat de fer-se la foto lliurant el seu arsenal a les autoritats, com haguessin preferit.

El ministre espanyol de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha insistit aquest dijous que l'únic que esperen és la "dissolució total" d'ETA i el lliurament "absolut de totes les armes", i no una declaració o "simulació de lliurament de més o menys armament". Des de Cantàbria ha demanat, a més, que la banda es penedeixi del mal causat, demani perdó i saldi el deute amb "totes i cadascuna de les víctimes".

Lliurament anterior frustrat

El desembre passat, la Guàrdia Civil ja va impedir a cinc dels autodenominats 'artesans de la pau' que col·laboren en el desarmament d'ETA que escenifiquessin a Luhuso, al sud de França, el lliurament d'un lot d'armes pel risc que s'eliminessin proves que podrien ser utilitzades per aclarir casos sense resoldre.

Jean-Noël Txet Etcheverry va ser un dels cinc ciutadans francesos vinculats amb l'esquerra abertzale que van ser arrestats en aquella operació en un caseriu a uns 20 quilòmetres de la frontera amb Espanya. Llavors van ser intervingudes cinquanta armes de foc, 17 d'elles procedents del robatori comès per ETA a Vauvert (França) l'octubre de 2006, que anaven a ser inutilitzades utilitzant maquinària específica que també va ser decomissada.

Txet Etcheverry va ser l'encarregat d'anunciar el passat 17 de març a través del diari francès Le Monde que ETA estaria totalment desarmada aquest 8 d'abril.

Supervisió de l'Audiència Nacional

L'arsenal de la banda que pugui ser confiscat per la Policia francesa en cas que li comuniquin la ubicació dels amagatalls serà supervisat pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional a petició de la Fiscalia.

El Ministeri Públic vol que s'analitzi si l'arsenal d'ETA conté proves o evidències que puguin portar a determinar l'autor d'algun dels 245 atemptats sense aclarir. Segons les dades de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) consultades per Europa Press, els familiars de 312 víctimes esperen encara que s'apliqui justícia. ETA va assassinar més de 800 persones al seu mig segle d'activitat criminal.