El primer ministre francès, Jean Castex, no ha descartat un eventual tancament de la frontera de França amb Catalunya. Tenint en compte la situació dels rebrots de coronavirus a Catalunya, Castex ha dit aquest dissabte que és un assumpte que cal discutir amb les autoritats espanyoles.

Castex, que ha recorregut aquest matí un mercat de Prada (Catalunya Nord), localitat on n'és alcalde, i ha estat preguntat sobre l'eventualitat d'aquest tancament després de les mesures de restricció de moviments de la Generalitat de Catalunya. "Vigilem això de molt a prop, aquí en particular. Perquè és un assumpte important de què hem de discutir també amb les autoritats espanyoles", ha respost.

Reunió amb Carmen Calvo

El nou primer ministre francès té previst rebre el proper dilluns a la vicepresidenta primera de govern espanyol, Carmen Calvo, que realitzarà una visita a París. Castex ja es va referir ahir a la situació epidèmica a Catalunya, en insistir en una entrevista a la televisió en què les circumstàncies a França no són tan preocupants com les que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona.

"Les xifres de Barcelona són molt pitjors que les que observem" a França, va indicar Castex, després d'admetre que el seu Govern contempla la possibilitat d'establir mesures de confinament localitzat com les aplicades per la Generalitat si hi hagués un important ressorgiment del coronavirus. Per ara, ha precisat, "no estem en una situació greu, però necessita vigilància". 

D'alcalde de Prada a Primer Ministre

El 3 de juliol passat, l'alcalde de Prada (Catalunya Nord), Jean Castex, va ser escollit nou primer ministre de França. El nomenament del batlle es va fer després que el primer ministre francès, Édouard Philippe, presentés la dimissió del seu govern al president francès, Emmanuel Macron. 

Després del fort revés que van suposar les eleccions municipals per a Macron, el president francès ja va anunciar la seva voluntat de remodelar el govern amb vista a les presidencials del 2022. Ja s'havia especulat amb la sortida de Philippe, que va guanyar els comicis a Le Havre, d'on ja va ser alcalde del 2010 al 2017, just abans d'esdevenir primer ministre.