El Govern basc ha confirmat aquest dissabte a la tarda que les setmanes vinents l'executiu francés durà a terme l'apropament progressiu dels presos etarres a presons pròximes a Euskadi.

Això passa pocs dies després que el magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena hagi refusat deixar en llibertat els presos polítics catalans, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i que no permeti assistir als plens del Parlamen els que són diputats electes. Cal recordar que es tracta de presos preventius que no han comès cap acció violenta.

Llarena va deixar clar que tant el vicepresident del Govern com els diputats electes Joaquim Forn i Jordi Sànchez tenen "incapacitat legal" per assistir als plens i poden, per tant, sol·licitar la delegació de vot, sobre la qual s'haurà de pronunciar la Mesa del Parlament.

Per la seva banda, el lehendakari Iñigo Urkullu ha explicat que el govern francès té la intenció d'apropar els presos de forma "progressiva, gradual i tractant cada cas de manera individualitzada". "Estem davant una bona notícia. El Govern basc dona suport a aquests canvis, pels quals ha estat treballant els darrers mesos", ha afegit Urkullu.