Un informe de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social en l'Estat Espanyol (EAPN-ÉS) sota el títol L'Estat de la Pobresa, ha revelat que gairebé la meitat dels espanyols, el 44,9 %, viu molt a prop del límit de les seves possibilitats i un de cada cinc, el 21 %, ja està instal·lat en aquesta situació, vivint en llars que acaben el mes amb molta dificultat. L'economista Santiago Niño Becerra ha reaccionat aquest informe i ha assegurat que les dades són gravíssimes. "Això suposa un fracàs de país", ha afegit en una publicació a Twitter. Ha afegit dues preguntes, per una banda, "per què s'ha arribat?" a aquesta situació, i per l'altra, "quins plans existeixen per a revertir-la ... Si és que és possible?". Niño Becerra ha parlat de solucions reals i no de "transferir a aquestes persones una almoina", a més, ha carregat molt durament contra el govern espanyol i ha insistit "el pla econòmic i social d'Espanya ha fracassat". 

captura tuit Niño Becerra pobreza

300.000 persones més en situació de pobresa

Segons revela l'informe, l'any 2021, un total de 13,1 milions de persones, és a dir, el 27,8 % de la població espanyola, estaven en risc de pobresa i/o exclusió social, mantenint-se la tendència ascendent de l'any anterior. És el primer any en el qual es pot observar les dades sobre l'efecte que la crisi de la covid ha tingut en la pobresa. La pobresa després de la crisi de la covid ha augmentat en unes 319.000 persones, inferior a les estimacions que vaticinaven que la pobresa greu podria augmentar en gairebé 800.000. "Les mesures de contenció emmarcades en l'anomenat escut social van contribuir positivament a pal·liar bona part de les conseqüències previstes de la crisi", ha explicat el coordinador de l'informe, Juan Carlos Llano. No obstant això, aquestes mesures com els ERTO o l'ingrés mínim vital encara arriben de manera desigual als qui es troben en pobresa extrema o prop d'ella. Són les persones que viuen amb ingressos inferiors a 530 euros al mes, que en el cas d'una família amb dos fills és de 1.113 euros.

Pobresa en gent amb feina i estudis 

Les dades de l'informe mostren una accentuació del nou perfil de la pobresa, que compta amb un increment de les persones pobres amb ocupació i de les persones pobres amb estudis mitjans i universitaris.  Així, augmenten en l'últim any les persones que viuen en llars amb baixa intensitat de treball, que aconsegueix l’11,6% (1,6 punts), representa la incorporació de 603.000 persones a aquesta realitat. "Una de cada tres persones pobres està ocupada", ha recordat l'investigador.

L'informe alerta de l'augment per tercer any consecutiu de la bretxa de pobresa que equival a la quantitat de diners que necessitaria ingressar per a deixar de ser-ho. "Les persones pobres són, encara, molt més pobres del que ho eren en 2008, any previ al començament de la crisi econòmica", ha apuntat el president de la Xarxa Europea, Carlos Susías. Tenir fills continua sent un important factor de risc de pobresa i exclusió, com demostra que les llars en els quals viuen menors tenen taxes més altes en els principals indicadors que aquells on hi ha adults solament, sobretot els monoparentals, gairebé la meitat dels quals estan en situació de risc de pobresa (54,3% aquest últim any).