L'exconseller d'Interior empresonat, Joaquim Forn, ha anunciat aquest dilluns que contempla denunciar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i el tinent coronel Daniel Baena per haver donat fals testimoni durant el judici de l'1-O. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1, considera que l'absolució del major Trapero i la cúpula d'Interior per part de l'Audiència Nacional acredita que "l' actuació dels Mossos durant l'1-O es pot considerar raonable i avala la prudència en l'ús de la força o la mediació com a model de gestió" i que, per tant, posa en evidència les declaracions dels caps de la Guàrdia Civil.

"La sentència de l'Audiència és una clatellada en tota regla a les tesis de la Fiscalia que es sosté en els atestats de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. Crec que ara és el moment d'estudiar si hi ha base jurídica per actuar contra aquestes persones, si poden haver incorregut en un delicte de fals testimoni i si hi ha contradiccions en les seves declaracions al Suprem i a l'Audiència Nacional", ha explicat.

diego perez de los cobos acn

Foto: El coronel Diego Pérez de los Cobos en una imatge de recurs / ACN

Forn ha declarat que "la sentència de l'Audiència Nacional és una prova més que el judici al Suprem va ser polític, i que tots els processats havíem de sortir amb unes condemnes altes per què ens servís d'escarment i alhora d'advertiment de cara el futur".

Forn presentarà recursos

Per aquest motiu, l'exconseller, com ja va anunciar, presentarà avui mateix un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per les contradiccions en les sentencies. De fet, durant el judici al Suprem, en la fase de presentació de les qüestions prèvies, el seu advocat, Xavier Melero, ja va al·legar la necessitat de no escindir la causa de Forn de la cúpula dels Mossos per evitar pronunciaments contradictoris, una petició que va ser desestimada.

A més, l'aleshores conseller d'Interior també ha explicat que estudiaran la possibilitat de presentar un recurs extraordinari davant el Suprem i a la justícia europea.

"La sentència de Trapero desmenteix la instrucció de la jutgessa Carmen Lamela i posa en evidència, un cop més, que aquesta es basava exclusivament en els atestats de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. Uns informes absolutament esbiaixats, mancats de qualsevol objectivitat i que tenien per finalitat apuntalar el relat de la fiscalia. Qualsevol declaració o document que s'apartava d'aquest relat era automàticament ignorat", argumenta.