El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha decidit no suspendre cautelarment el tercer grau de Joaquim Forn mentre estudia el fons de l’assumpte.

Com ja va fer aquest dimecres amb els altres sis presos independentistes de Lledoners i un altre jutjat havia fet amb Carme Forcadell i Dolors Bassa, el magistrat considera que la suspensió cautelar del tercer grau només es pot aplicar quan es presenta recurs d’apel·lació a una decisió judicial, no pas en aquest moment processal, ja que es tracta d’un recurs d’alçada a una decisió administrativa de la Generalitat.

Forn ha trigat un dia més a rebre la resolució perquè tenia un dia més per presentar al·legacions a la mesura cautelar que demana la Fiscalia. 

I un cop més, el jutge denega la mesura cautelar perquè sobrepassa la línia dels drets fonamentals: "Produeix afectació directa a drets fonamentals,de manera que el que és procedent és fer una interpretació més ponderada i d'acord amb l'eficàcia i essència d'aquests drets".

 

La diferència, un canvi de jutge. La jutgessa que va resoldre ara fa 6 mesos i que els va mantenir dins la presó sense poder tenir dret, tampoc, al 100.2 per poder sortir a treballar, està de baixa, i en el seu lloc hi ha un substitut que ha seguit les mateixes passes que el jutge de vigilància penitenciària 1 de Catalunya, que va resoldre exactament el mateix per a Carme Forcadell i Dolors Bassa

La resolució judicial concreta que només en els casos en què es tractés d'un recurs a una instància superior es podria considerar la possibilitat d'aplicar aquesta mesura cautelar. En aquest sentit, dona un toc d'atenció a la Fiscalia per no haver demanat la mesura quan toca, que és amb la presentació d'un recurs d'apel·lació. I ara no és el cas.

D'aquesta manera, els nou líders independentistes condemnats per sedició podran seguir en semillibertat —cosa que els permet sortir diàriament de la presó i tornar-hi només a dormir, de dilluns a dijous—, almenys fins que els jutjats de vigilància respectius resolguin sobre el fons dels recursos presentats pel ministeri públic contra la seva classificació. 

Ara encara falta saber quina és la decisió definitiva del jutge sobre si deroga o no el tercer grau. Fa sis mesos el va tirar enrere el Tribunal Suprem després dels diferents recursos presentats per la Fiscalia fins a esgotar totes les vies.