Joaquim Forn ha qualificat de "càstig anticipat" la presó preventiva a la qual està sotmès des de fa prop de dos anys en el marc de la causa contra el procés sobiranista català després que el Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU també hagi declarat arbitrària la seva detenció, la de Josep Rull, la de Dolors Bassa i la de Raül Romeva, com ja ho va fer mesos enrere amb les d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Forn subratlla que el grup de l'ONU reclama l'alliberament dels quatre, i es pregunta: "Fins quan aquesta presó preventiva que només s’explica com a càstig anticipat? Quan complirà l’Estat espanyol aquesta resolució?".

Segons recull un informe, el grup de l'ONU demana al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per remeiar la situació dels presos "sense dilació", deixant-los en llibertat "immediatament". A més, també sol·licita que se'ls concedeixi el dret "efectiu" a una indemnització i altres tipus de reparació i s'adoptin les mesures pertinents "contra els responsables de la violació dels seus drets".