L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha criticat el silenci de les institucions espanyoles, tant del govern com d'altres partits i de la fiscalia, després de les declaracions de l'excomissari de policia José Manuel Villarejo sobre els atemptats del 17-A i ha reclamat una investigació "a fons". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que sempre s'ha mostrat molt prudent davant les declaracions de Villarejo però ha afegit que, sigui veritat o mentida el que diu, cal una investigació per esclarir-ho. Una investigació que creu que hauria d'haver-se produït d'"ofici" per part de la fiscalia. I és que Forn ha considerat que en qualsevol estat europeu democràtic això hauria estat així, mentre que a l'espanyol "no està passant res".

En tot cas, Forn ha assegurat que "no hi ha hagut transparència" per part de l'Estat pel que fa als atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 i veu "sorprenent" el silenci sobre això. Entre d'altres, ha mencionat que no només la fiscalia no ha iniciat investigacions d'ofici, sinó que s'han impedit comissions d'investigació al Congrés. "Jo simplement observo que hi ha coses que no ens agraden i que hi ha informació que s'està amagant", ha manifestat.

L'exconseller ha parlat també dels dies després dels atemptats per "atacar" el cos dels Mossos d'Esquadra, informacions que ha assegurat que sabien que provenien del Ministeri de l'Interior.

I ha afegit que cal demanar responsabilitat a tothom, als uns com a possibles autors de la "trama" i als altres per voler "rentar-se'n les mans". En aquest sentit, ha esperat una rectificació del silenci per part de Podem ja que ha assegurat que, si no, serien "còmplices" d'aquesta situació.

Les paraules de Villarejo

L'excomissari José Manuel Villarejo va afirmar aquest dimarts en seu judicial que els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017 va ser "un error greu" de l'aleshores director del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, que "va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya" els dies previs al referèndum de l'1-O. Segons Villarejo, ell va col·laborar després amb el CNI per "intentar arreglar l'embolic" generat per "l'atemptat de l'imam de Ripoll".

Villarejo ja havia apuntat a la responsabilitat del CNI el 15 de gener del 2021, quan va declarar en un judici on estava acusat de calúmnies contra Sanz Roldán. Va afirmar que una font "molt important" havia avisat el CNI d'un "possible risc" d'atemptat a Barcelona, però que "el CNI va dir que no era fiable" perquè "havia treballat per a ells, però en realitat era un espia marroquí".

En aquesta ocasió, no obstant, l'excomissari apunta directament a la intencionalitat de qui va ser director del CNI. Segons el seu relat, Sanz Roldán va cometre "un error greu" perquè "va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya".