L'exconseller d'Interior Quim Forn ha tornat a aparèixer aquest dilluns públicament davant les càmeres de TV3 un any després de la sentència del judici de l'1-O. En una entrevista emesa aquest dilluns, Forn ha destacat que entre Junts, ERC i la CUP "hi ha moltíssimes coincidències", i ha posat com a exemple que Oriol Junqueras li ha fet arribar el llibre que ha escrit amb Marta Rovira, sobre el que ha assegurat que el subscriu tant ell com "una part molt important de la població del país".

En aquest sentit, ha afegit que "tenim la mania de fixar-nos més en les coses que ens separen que en les que ens uneixen", per assenyalar que si es posa el focus en les coincidències entre els discursos dels tres partits independentistes, es podria "avançar junts com es va fer l'1 d'Octubre".

A més, Forn ha fixat com a objectiu que l'independentisme "segueixi creixent" en les eleccions del 14 de febrer i ha dit que si no arriba al 50%, no s'haurà d'interpretar com una derrota. 
"Si a les eleccions traiem un 49%, no serà una derrota. Continuarem sent majoritaris al Parlament i haurem crescut. La gent és conscient que cal continuar treballant, lluitant i persistint. I nosaltres hem d'explicar que vam fer un pas gran però que cal continuar. Tot servirà per a alguna cosa", ha assegurat.

En aquesta línia, l'exconseller, condemnat a deu anys i mig de presó per l'1-O, ha descartat totalment presentar-se a la candidatura de Junts el 14-F en considerar que és moment de "cares noves". Així doncs, ha explicat que continuarà sent un "militant de base" i acompanyant i ajudant el partit però des d'una altra posició.

D'altra banda, Forn s'ha mostrat "decebut" per les divisions entre formacions i ha criticat que entre els partits independentistes hi hagi "massa partidisme i electoralisme". Per això, els ha instat a centrar-se en els punts en comú —que al seu entendre són molts més— i no pas en les discrepàncies. "A la presó no vivim les discussions entre partits. Ja tenim prou problemes. Les picabaralles ens fan patir; seria malviure, repetir-les a dins. Ens en riem entre nosaltres i és sa", ha explicat.

La vida a la presó

Pel que a l'àmbit personal, Quim Forn ha lamentat que els 9 presos i preses polítiques estan "pitjor que mai". L'exconseller ha explicat que amb la retirada del tercer grau i la pandèmia tots ells estan passant moments molt durs i el pitjor, diu, és "no tenir horitzó".

"Hem tastat la llibertat i l'hem perdut. El meu primer desig ara és tornar a tenir el 101.2. Hi tenim dret. És molt greu que et diguin que si hi ha un recurs de la Fiscalia, els permisos queden anul·lats. No tenim expectatives de futur i és molt dur", ha relatat.

En aquest sentit, Forn s'ha mostrat molt escèptic amb la tramitació dels indults: "Són tràmits molt llargs. El clima polític a Madrid no és fàcil. No ens poden demanar renunciar a la independència. No em faria recança sortir de la presó amb un indult si s'aplica la llei i no hem de manifestar cap penediment", ha conclòs.