Un forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCF) ha afirmat que el trau al cap que va patir Francesc Colomines “és compatible amb un cop de porra”, quan va ser detingut als voltants de la plaça Urquinaona, la nit del 18 d’octubre de 2019, en els aldarulls contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans. El forense ha respost així a les preguntes de l’advocat del jove, Benet Salellas, aquest dijous a l’Audiència de Barcelona, en la segona sessió del judici a Colomines, a qui la Fiscalia demana 7 anys i 4 mesos de presó per desordres i atemptat contra l’autoritat, juntament a altres dos joves: Oleksandr, que s’enfronta a 14 anys de presó, i Erik, a qui li demana 3 anys de presó. 

Colomines va denunciar, el primer dia del judici, que va ser maltractat per agents de la policia espanyola, que li van donar cops de bastó policial per tot el cos quan el van detenir al carrer Trafalgar, com es veu en un vídeo d’ElNacional.cat. El trau era d'uns 5 centímetres i va requerir unes 8 grapes, segons ha declarat un segon metge.

La fiscal Montserrat Fortuny ha volgut aigualir les lesions de Colomines i ha preguntat si la lesió també podia ser compatible “si toca el terra”, on va caure quan l’agafaven i li pegaven els agents, i el forense ha dit que "sí".  I, en ser preguntat per Salellas si el jove va explicar-li res del munt de cops que tenia per tot el cos, el forense ha estat escadusser en paraules i només ha afirmat: “Estava ansiós i preocupat de la seva situació.”

Continua el 26 de juliol

La secció sisena de l’Audiència de Barcelona reprendrà el judici contra els tres joves el pròxim dimecres, 26 de juliol, ja que falta una forense per declarar. Francesc, Oleksandr i Erik han negat al tribunal haver llençat objectes i petards contra el cordó de la policia espanyola en aquella protesta. Hi ha diversos agents, però, que han declarat que els tres joves eren “actius” en el grup que es protegia sota una gran ombrel·la al carrer Trafalgar i els llençava objectes, tot i que sense concretar quins ni quants, a preguntes de l’advocada d’Erik, Marta Bolinches.

Sense detenció

En la segona sessió del judici, han declarat altres agents de la policia espanyola, que van actuar el 18 d’octubre de 2019 a la zona de la plaça Urquinaona. Un d’ells és el segon policia que ha patit pèrdua auditiva després que es llancés un "artefacte pirotècnic", sense descriure'l, al cordó policial. “Ens va caure als peus, i encara cada nit escolto xiulets”, ha declarat l’agent al tribunal, i ha assenyalat Oleksandr, com l’autor del llançament.  Un pèrit, preguntat per la defensa del jove d’Arenys de Mar, Esther Anglès, ha assegurat que “hagués estat útil” fer una prova auditiva complementària als dos agents per comprovar l’abast de les seves lesions. I és que els dos policies demanen que el jove els indemnitzi amb uns 40.000 i 10.000 euros  a cada un per aquestes lesions.

Un altre policia, cap d’unitat, ha explicat que cap a les 11 de la nit van identificar Oleksandr i Erik a Arc de Triomf, “suats”, i que en registrar-los les motxilles i veure que tenien un domicili conegut els van deixar marxar: “És pràctica habitual i no teníem mitjans”, ha afirmat. Els dos agents ferits, en el carrer Trafalgar, els havien identificat abans, ha assegurat. Els dos nois van ser detinguts a casa seva dues setmanes després dels fets. És la paraula dels joves contra els agents.