"A Forcadell se la jutja per qui és i no pel que ha fet". Així ho ha defensat la seva advocada, Olga Arderiu, que ha acusat al tribunal i a les acusacions d'utilitzar el "dret penal d'autor" contra la seva clienta. La lletrada s'ha expressat així en l'última sessió del judici al procés, durant la qual ha presentat l'informe final de defensa, en la que ha volgut posar en evidència que hi ha hagut un tracte diferencial entre l'expresidenta del Parlament i els seus companys de Mesa, que seran jutjats pel TSJC i només pel delicte de desobediència. Una distinció que Arderiu atribueix al fet que Forcadell fos anteriorment presidenta de l'ANC. La Fiscalia demana fins a 17 anys de presó per ella, acusant-la d'un delicte de rebel·lió.

A més, ha posat en dubte que no s'estigui "jutjant una ideologia", com diu el Suprem, i ha posat com a exemples de què sí ho fa que es presenti com a prova l'acord de Junts pel Sí o el programa electoral d'aquest partit. "En què quedem? Es jutja o no una ideologia?", s'ha preguntat.

"S'ha volgut exagerar la seva actuació"

La lletrada ha aprofitat l'hora que li ha donat el tribunal per desgranar punt per punt els fets que s'imputen a Forcadell i els ha anat rebatent. "El que ha passat en aquest judici és que s'ha intentat per les acusacions en tot moment exagerar la seva actuació. Ha aparegut en llocs on no ha estat, ha parlat en llocs on no havia parlat, s'han inventat tuits, s'han inventat manifestacions que no ha efectuat i s'han mutilat les declaracions que sí que ha realitzat", ha denunciat, el que considera "impropi" d'institucions com la Fiscalia o l'Advocacia de l'Estat.

Arderiu ha estructurat la seva exposició en tres punts. En primer lloc, ha repassat els cinc "documents estrella" de les acusacions i ha desvinculat Forcadell de tots ells, des del llibre blanc del procés o el full de ruta unitari de l'independentisme, fins a l'informe Enfocats o la famosa Moleskine. La lletrada ha defensat que només en el cas del full de ruta, l'expresidenta del Parlament hi va estampar la seva signatura, però ha defensat que ho va fer com a presidenta de l'ANC, i en representació dels 76 membres del secretariat. També ha deixat clar que Forcadell no va participar en cap reunió del Govern ni en la presa de decisions de l'executiu en relació amb l'organització del referèndum.

"La iniciativa legislativa és dels grups"

En segon lloc, Arderiu ha anat repassant les diferents actuacions de Forcadell com a presidenta de la cambra catalana i ha defensat que "les decisions preses pel ple no poden ser constitutives d'un dels delictes més greus del Codi Penal". A més, ha recordat que el govern espanyol també ha desobeït el Tribunal Constitucional i que aquest organisme mai havia declarat inconstitucional cap declaració independentista que s'hagués portat a la cambra catalana fins que el moviment "va ser majoritari". També ha volgut deixar clar que els responsables de les resolucions que s'aproven són els grups parlamentaris i no pas la presidenta. "La iniciativa legislativa és dels grups, no de la presidenta", ha afegit.

Finalment, la lletrada ha denunciat que se la inclogués en reunions del Govern on no va estar present o que se la situés en manifestacions on tampoc va assistir. En aquest punt, fins i tot ha ironitzat sobre si es comunicava amb l'executiu per "telepatia", ja que no hi ha proves de comunicacions amb aquest, i ha retret a la secretària judicial del 20-S que digués que la va sentir "animar la massa" aquell dia, quan només va estar allà "cinc minuts" i no es va dirigir als manifestants. 

Nova petició de llibertat

Per tot això, ha insistit en que se la jutja simplement "per qui és" i n'ha demanat un cop més l'absolució i la llibertat provisional fins a la sentència. "Ja s'ha pogut veure que no ha comès el delicte de rebel·lió", ha insistit, recordant el seu caràcter "pacifista" i que ja va dir que "abandonaria les seves idees abans que "permetre actes violents".