El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat ara a declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el 8 de maig per la resolució del referèndum. És la declaració per la segona querella que ha presentat la Fiscalia contra Forcadell i els membres de la Mesa del Parlament.

Forcadell declara d'aquí a 15 dies juntament amb Anna Simó. Lluís Corominas i Ramona Barrufet estan citats pel 12 de maig i la causa incorpora, ara sí, Joan Josep Nuet. La jutgessa Maria Eurgènia Alegret ha decidit investigar-lo i en els pròxims dies rebrà la notificació de la querella. 

Tots estan investigats per desobediència i prevaricació. Aquesta segona querella s'ha unit a la primera que afectava només Forcadell. Aquest fet i la incorporació a la causa de nous investigats han fet primer que la Fiscalia demani declarar la causa complexa per tenir més temps per investigar, ja que el temps s'esgotava ara. I avui la jutgessa hi ha accedit i ho ha notificat a totes les parts. El Tribunal guanya ara un any de marge per poder tancar la investigació i portar a judici la presidenta del Parlament i la Mesa. D'ençà que es va presentar la primer querella el 19 d'octubre del 2016 fins al final de la instrucció, hi ha 18 mesos de marge per investigar, dels quals ja se n'han exhaurit 6.

El dimarts 14 de febrer, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar per unanimitat anul·lar tots els acords del Parlament d'octubre del 2016, entre els quals el que instava el Govern de la Generalitat a convocar un referèndum el 2017, i denunciar davant del fiscal la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i quatre membres més de la Mesa, cosa que suposava obrir la via penal contra ells. Just l'endemà, els membres de la Mesa de la cambra catalana rebien la interlocutòria —a falta de la notificació oficial— que anul·lava els acords que es van prendre aquell dia sobre el "futur polític de Catalunya".

La interlocutòria avisava tant la presidenta Carme Forcadell com els quatre membres de la Mesa implicats en el procés —Lluis Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet— perquè "s'abstinguin de fer qualsevol actuació tendent a executar la resolució 306/XI" i els advertia que, en cas que desobeeixin, incorreran en responsabilitats "incloent-hi la penal".

Forcadell ja havia declarat al TSJC el passat 16 de desembre per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, però ara ho haurà de fer per haver permès el debat i la votació del referèndum.

També estan citats a declarar el 12 maig el vicepresident primer de la Mesa, Lluis Corominas, i Ramona Barrufet.

I també Nuet

La magistrada del TSJC que instrueix la causa contra la Mesa del Parlament ha decidit citar finalment com a investigat el secretari tercer i diputat de CSQP Joan Josep Nuet per permetre la votació d'una proposta de celebració d'un referèndum unilateral d'independència.

Maria Eugènia Alegret l'ha citat el tribunal el pròxim 23 de maig per comunicar-li aquesta situació i donar-li el trasllat de la querella de la Fiscalia per prevaricació i desobediència, però li podria prendre declaració més endavant. 

La Fiscalia va deixar fora la querella Nuet perquè considera que no pretenia "tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu de la Constitució del 1978", atès que no va donar suport a la resolució com sí que van fer els independentistes. El Ministeri Públic atribueix a Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet els possibles delictes de desobediència i prevaricació, per haver permès que es debatés i es votés al Parlament la resolució del referèndum unilateral durant el debat de política general. Tot i que Nuet també va ser favorable que el text arribés a la votació, el Ministeri Públic va descartar querellar-se contra el secretari tercer.