La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha insistit avui que està "en joc la democràcia", ha advertit que s'està atacant la institució del Parlament i el que representa, "el debat i la paraula". "El que ha passat avui és inconcebible en un Estat realment democràtic, mai hauria d'haver succeït", ha denunciat.

Forcadell ha fet una contundent intervenció davant dels mitjans després de la declaració al TSJC on està investigada per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. "És hora de la política, no dels tribunals", ha subratllat en denunciar la greu deriva judicialitzadora a l'Estat espanyol.

Crida internacional

En començar la intervenció ha volgut agrair els suports que ha rebut i, de manera especial, els provinents d'altres països europeus, als quals ha cridat a "continuar amatents al que succeeixi". "En cap país realment democràtic es pot perseguir per la via penal el debat de les idees", ha denunciat.

Forcadell ha insistit que va actuar "correctament" en el compliment de les seves funcions com a presidenta i que així ho ha dit al tribunal, al qual ha explicat "fil per randa" les seves actuacions, sense amagar res.

La presidenta assegura que ha deixat clar que "cap tribunal pot impedir que al Parlament es debati sobre independència de Catalunya i sobre tot allò que interessa als ciutadans d’aquest país". Ha argumentat que va actuar d’acord amb les seves funcions com a presidenta del Parlament i en defensa de la llibertat d'expressió de la Cambra.

"No només la meva actuació va ser legal, sinó que haver actuat diferent seria incomplir el reglament i vulnerar de manera irremeiable el dret d'expressió dels diputats", ha subratllat.

La Mesa no serà un òrgan censor

Forcadell ha denunciat que en el procés d'utilització per part de l'Estat dels mecanismes del poder judicial, la "vulneració de la separació de poders" ha fet un pas més: "Ara es pretén dictar del que es pot i el que no es pot parlar en un Parlament". "No només això, pretenen que sigui el propi parlament el que s’autocensuri. Això no passarà", ha advertit.

"Avui he deixat clar que cap tribunal no pot demanar ni a la Mesa ni a la presidència del Parlament que actuïn com a òrgans censors del debat parlamentari", ha proclamat, tot advertint que el dia que el Parlament accepti que hi ha temes sobre els quals es pot parlar i temes que no, "haurà perdut la democràcia". "Si obrim la porta a la censura, ja no la podrem tancar, i això no permetrem passi", ha garantit.

En el torn de preguntes ha insistit que no contempla l'escenari de ser inhabilitada perquè aquesta possibilitat li resulta "inconcebible" i ha defensat la "inviolabilitat parlamentària", que ha reivindicat davant del tribunal, com a "garantia de la llibertat d'expressió".