La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat avui els membres de la Mesa a la primera reunió ordinària del nou període de sessions, que tindrà lloc dimecres 16 d'agost a les deu del matí. L'ordre del dia de la sessió del dia 16 no inclourà l'admissió a tràmit de la llei del Referèndum que JuntsPelSí i i la CUP van registrar el 31 de juliol. 

Amb aquesta reunió s'inaugurarà el cinquè període de sessions i s'aplicarà per primera vegada la nova redacció de l'article 77.1 del reglament, inclòs en la reforma del reglament aprovada pel ple de la cambra el 26 de juliol passat.

Segons aquest article, "El Parlament es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, del 16 d'agost al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol". Anteriorment, el període de sessions posterior a les vacances parlamentàries de l'agost començava l'1 de setembre.

Des de l'inici de l'onzena legislatura, la Mesa s'ha reunit 105 vegades (12 sessions d'octubre a desembre de 2015, 57 sessions el 2016 i 36 reunions de gener a juliol de 2017). Per al nou període que comença la setmana vinent i acaba el desembre, la Mesa i la Junta de Portaveus van fixar un calendari de plens que inclou 7 sessions, la primera el 6 i 7 de setembre.

Per altra banda, les primeres comissions convocades en són dues de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya, per als dies 28 i 29 d'agost. També s'ha convocat per al 31 d'agost la ponència encarregada del projecte de llei de ports i transports en aigües marítimes i continentals.