El futur de l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà segueix sent un misteri que copa l'activitat política catalana. La decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta de diputat ha deixat la Mesa el Parlament entre l'espasa i la paret. L'expresidenta de la Mesa Carme Forcadell ha reconegut que la situació és complicada. "La presidenta Borràs està fent tot el que pot, i més, perquè el diputat Juvillà no perdi l'escó", ha assegurat Forcadell en una entrevista a RN4. 

Per l'expresidenta del Parlament les accions de la Mesa en la protecció de l'escó de Juvillà han de tenir una línia vermella: afectar els funcionaris que treballen a la Cambra. "Ja s'ha dit que el límit era que no arribés a tenir conseqüències penals per als funcionaris", ha remarcat. Quan li han preguntat sobre la utilitat de la desobediència en casos com aquest, Forcadell ha sentenciat: "Crec que la desobediència té sentit sempre. No es pot normalitzar que un òrgan com la JEC pugui treure l'escó a un diputat escollit democràticament".

La situació de Juvillà s'ha comparat amb la que va viure el president Quim Torra, a qui la justícia espanyola li va acabar retirant l'escó. Forcadell entén que es facin comparacions entre els dos casos, però recorda que estan en situacions diferents del camí. "Són procediments paral·lels. Al president Torra se li va retirar l'escó amb una ordre del Tribunal Suprem", ha recordat i ha afegit: "Malauradament, anirem a parar al mateix lloc". 

Les llicències d'edat

El Parlament ha estat en el punt de mira de l'actualitat política les darreres setmanes. Actualment, és per la situació de Pau Juvillà, però anteriorment la polèmica de les llicències d'edat van esquitxar la institució. Un dels principals retrets que s'ha fet a aquesta situació és l'immobilisme dels presidents anteriors davant d'aquesta mena de llicències. "Vaig iniciar el procediment per canviar-les, però no vam ser-hi a temps perquè la legislatura es va acabar", ha explicat, i ha reconegut: "Segurament hauria pogut fer més". 

Forcadell ha exposat que canviar aquesta situació era complicada, perquè era fruit d'un acord col·lectiu. "Vaig firmar 11 llicències d'edat justament perquè no era una cosa que es pogués canviar d'un dia per l'altre", ha justificat. L'expresidenta ha assegurat que els assessors els van avisar que canviar aquest règim laboral en sec podria acabar amb la seva revocació per part dels tribunals. "Tot això em sap molt greu perquè fa mal a la institució", ha lamentat.