L'ajornament de les eleccions al 30 de maig no ha agradat a tothom. Foment del Treball i PIMEC han lamentat aquest divendres que s’ha perdut l’oportunitat de constituir un "govern estable, fort i amb capacitat de prendre les decisions necessàries davant dels reptes sanitaris, socials i econòmics que ha generat la pandèmia de la Covid-19".  

Les dues patronals consideren que una demora en la presa de decisions decisives per resoldre la crisi sociosanitària que estem vivint és perjudicial i això provocarà un retard encara més gran en l’aprovació dels pressupostos de la recuperació econòmica i social o la gestió del fons europeus. 

"Criteris partidistes" en l'ajornament de les eleccions

Per altra banda, les patronals més representatives de Catalunya critiquen que la decisió d’ajornar les eleccions ha estat "més condicionada per criteris partidistes que per criteris sanitaris", i es mostren preocupades per la demora en la presa de decisions i execució de polítiques públiques que consideren clau per superar la crisi.

Des del PSC apunten també a aquesta tesi de les intencions partidistes a l'hora d'ajornar els comicis, ja que creuen que un suposat "efecte Illa" podria donar millors la victòria als socialistes en comptes d'ERC. Per la seva banda, els republicans han criticat l'exercici d'electoralisme de l'actual ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions.

És segur votar en plena onada de contagis?

La data del 30 de maig tampoc agrada a Foment del Treball i PIMEC, ja que per afrontar millor la crisi socioeconòmica de la Covid-19 haurien preferit que les eleccions no s’ajornessin tants mesos. "Com qualsevol servei essencial, la celebració dels comicis es pot desenvolupar garantint totes les mesures de seguretat per a la salut de les persones i sense que això hagi de significar un repunt del nombre de casos de Covid-19", han defensat en un comunicat.

Sigui com sigui, la situació actual dels contagis preocupa. Tot i que tot apunta que amb l'avenç de la vacunació i l'arribada del bon temps millorarà l'evolució de la pandèmia a finals de maig, Govern i partits ja es plantegen mesures per garantir que no s'hagin de tornar a retardar. Immunitzar els tribunals de les meses amb la vacuna o fomentar el vot per correu són algunes de les propostes de les formacions.