El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha convocat per aquest divendres a les 11 del matí a la Delegació del Govern espanyol un comitè de crisi per avaluar la seva resposta a la convocatòria de vaga indefinida prevista pels treballadors d’Eulen al Prat per al proper dilluns.

Aquest comitè està compost pel ministre de la Serna, Enric Millo, delegat del Govern espanyol, i també pel secretari d'Estat d'Infraestructures, el secretari d'Estat d'Interior, el president d'Aena i el general de la Guàrdia Civil. Fonts de la Delegació del Govern espanyol han indicat a El Nacional que un cop feta la reunió està prevista una segona trobada de coordinació amb representants de la Generalitat, on es preveu la presència, a més de De la Serna i Millo, dels consellers Rull i Bassa. 

De la Serna ha anunciat la reunió un cop s’ha sabut el resultat de l’assemblea de treballadors d’Eulen, que ha rebutjat l’oferta feta pel Govern i acceptada per l’empresa, i que manté en peu les vagues ja convocades de divendres i diumenge amb aturades parcials i a partir de dilluns indefinida i de 24 hores.

De la Serna ha assegurat que prendria “totes les mesures necessàries” per garantir la seguretat i l’ordre públic a l’aeroport del Prat i minimitzar els efectes de la vaga sobre els passatgers. En aquesta reunió es podria decidir l’assumpció, per part de la Guàrdia Civil, dels controls de seguretat de l’aeroport, tot i que el ministre no s’ha volgut referir expressament a aquesta mesura.

"Han rebutjat la mediació"

El ministre ha criticat que els treballadors no hagin portat a votació només la proposta que es va acordar amb la mediació del Departament de Treball -un plus salarial de 200 euros per 12 pagues-, sinó que s'hagin aportat altres opcions que no es van tractar a les reunions amb l'empresa, la Generalitat i Aena. "El que s'ha votat és una proposta que rebutja la mediació, el procés ha fracassat", ha subratllat. 

El titular de Foment ha posat de manifest que Eulen ha augmentat en un "660%" la seva proposta inicial per intentar arribar a un acord: "Ha passat dels 30 euros inicials fins acceptar els 200" proposats per la Generalitat. Mentrestant, al ministre no li sembla "lògic" que els treballadors hagin votat noves propostes d'alces salarials que no s'havien plantejat a la mediació. 

De la Serna ha lamentat que amb la decisió dels treballadors es "prolongui una situació terrible" i ha dit que és "inexplicable" que una representant dels treballadors digués als empleats que calia provocar "com més cues millor". "És inexplicable que s'hagin produït cues de més de dues hores", ha afegit. 

El ministre ha defensat de nou que, tot i que Eulen sigui una subcontracta d'Aena, es tracta d'un conflicte laboral entre dues parts: l'empresa i els treballadors. I ha reiterat també que, quan es va fer la licitació, l'oferta d'Eulen només era un 2% inferior en termes econòmics que la de l'altra companyia que també va optar al concurs. Eulen fa el servei de vigilància als filtres de seguretat de l'aeroport del Prat des de l'any passat. 

Aquest divendres i diumenge els filtres d'accés de l'aeroport del Prat viuran una nova vaga parcial de 4 hores repartides en diverses franges horàries al llarg del dia. Si no hi ha cap canvi d'última hora, a partir del dia 14 d'agost l'aturada serà indefinida i de 24 hores per jornada.