El president de la Unió Progressista de Fiscals, Emilio Fernández García, ha fet una dura valoració de la tasca del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, al llarg de l'últim any fins que ahir va morir sobtadament a l'Argentina. "Maza no va ser un bon fiscal general", ha assegurat aquest diumenge Fernández en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. "Sense perjudici que fos bona persona o un gran jurista", ha aclarit.

El fiscal també ha criticat que, des que va arribar Maza, la Fiscalia General "ha perdut molta autonomia" i s'ha convertit "pràcticament en un negociat del Ministeri de Justícia".

Sobre el futur de la Fiscalia General, Fernández s'ha mostrat poc "optimista" tenint en compte com va ser designat Maza que "va sortir d'una 'chistera'". "Ningú pensava que ell podia ser nomenat Fiscal General de l'Estat", ha explicat. Per això, pel proper nomenament ha demanat designar algú "per la seva trajectòria professional i coneixement de la Fiscalia", però no per "l'apetència d'un o més ministres".

El president del fiscals progressistes ha defensat la necessitat de més transparència durant el procés previ a la designació i "més contingut" a la compareixença que el nou fiscal haurà de fer al Congrés abans de ser nomenat. "No pot ser només un tràmit de cortesia".

Pel que fa possibles canvis en el procés judicial contra els consellers del Govern després de la desaparició de Maza, Fernández ha assegurat que "el destí d'aquesta causa vindrà més imposat pels criteris del Suprem quan s'uneixin totes les causes que no per una persona en concret".