La presidenta de l'Associació de Fiscals (AP), Cristina Dexeus, reclama al govern espanyol un plus de "desertització i fidelització" per a jutges i fiscals que exerceixen a Catalunya, per fer front al "dèficit endèmic" i la rotació d'aquests professionals, agreujada els últims anys pel procés.

En una entrevista amb Efe, Dexeus reconeix la "inquietud" que el procés ha suscitat entre els fiscals que treballen en aquesta comunitat, molts dels quals han expressat la seva intenció de demanar un canvi de destí, encara que les seves possibilitats de fer-ho són molt menors que les dels jutges, a causa de l'escàs nombre de concursos de trasllat que es convoquen.

L'auge de l'independentisme els últims anys ha vingut a agreujar el "dèficit" històric de fiscals que pateix aquesta comunitat, a causa de la falta de tradició opositora a la societat catalana, que provoca que la majoria de places les cobreixin professionals procedents d'altres zones d'Espanya - especialment aragonesos i valencians- que quan tenen oportunitat tornen al seu lloc d'origen, segons Dexeus.

La presidenta de l'AP creu que el dèficit de fiscals "es cronifica i s'accentua" des dels últims anys, per la qual cosa l'associació està reclamant al Govern un "complement de desertització i fidelització" per afavorir que els membres del ministeri públic tinguin interès a exercir a Catalunya i establir-se en aquesta comunitat.

Aquest plus que reclama l'AP, detalla Cristina Dexeus, seria equivalent al que cobren els fiscals destinats al País Basc - complement que han mantingut després del final d'ETA-, a Ceuta, Melilla o les Canàries, per "circumstàncies determinades, com la llunyania o una certa ubicació".

Per a la fiscal, el judici al procés ha estat la prova de l'autonomia amb que actua el ministeri públic: els fiscals del Tribunal Suprem han resistit la "pressió ambiental" i han mantingut el criteri que van adoptar des de l'inici, a diferència de l'Advocacia de l'Estat, que ha obrat al dictat del govern espanyol. Segons la seva opinió, "per als processats, som el poder del govern espanyol reencarnat en toga, però és evident que no tenim aquesta dependència". 

La fiscal rebutja les afirmacions de que el judici al procés no ha estat imparcial i sosté que els processats "han pogut parlar i defensar-se, amb una exquisidesa de tracte per part del president del tribunal i un respecte terrible al dret de defensa".

Davant el judici del procés, Dexeus ha convidat a ser "objectius" i ha destacat que s'ha celebrat perquè "hi havia unes persones, en aquest cas polítics, que han mantingut conductes que tenen una transcendència jurídic-penal. Són polítics, però s'han de sotmetre a les regles, com tot fill de veí", ha tancat.