Un calvari resolt. La Fiscalia ha rebaixat la petició inicial de 9 anys de presó a 3 anys per a un jove que va participar en una de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, el 18 d’octubre a Barcelona. Albert, que ara té 22 anys i que va participar en la protesta sense tenir cap adscripció política, ha acceptat aquesta condemna, i el seu advocat ha demanat la suspensió i la no entrada en un centre penitenciari. Amb aquest acord, el tribunal de la secció 3a de l’Audiència de Barcelona ha dictat la sentència in voce, aquest dimecres, i decidirà els requisits que ha de complir el jove per suspendre-li l'entrada a un penal.

En concret, la Fiscalia acusava el jove de participar en els desordres que es van produir de matinada al carrer València de Barcelona, després d’una protesta davant la delegació del govern espanyol contra la condemna del Suprem als líders del procés. S’acusava el jove de tirar objectes al cordó policial i de fer barricades. En ser detingut, duia una motxilla amb uns patins i uns encenedors. Amb la conformitat, el jove ha hagut d’acceptar aquest relat acusatori. La Fiscalia li demanava un total de 9 anys de presó amb l’agreujant de disfressa, ja que duia un casc.

Aplicació de dues atenuants

Inicialment, la Fiscalia sol·licitava per al jove 5 anys de presó pel delicte de desordres públics, que ha rebaixat fins a 1 any de presó; i dels 4 anys de presó que li demanava per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, els ha rebaixat a 2 anys. En la vista, la fiscal ha justificat la reducció de la petició de pena en aplicar dues atenuants: dilacions indegudes, ja que la causa va entrar a l’Audiència de Barcelona el 2021 i no s’ha jutjat fins dos anys després; i l’atenuant analògica d’alteració psicològica, a partir dels informes mèdics aportats per l’advocat del jove, Guillem Alonso.

Amb l’acord, el tribunal ha acordat la condemna en la mateixa sessió del judici. I seguidament, l’advocat d’Albert ha demanat la suspensió de la pena, tal com permet el Codi Penal, quan de forma separada cada delicte no supera els 2 anys de presó i la persona no té antecedents; a més del compromís de no delinquir en els pròxims 4 anys. La fiscal ha estat d’acord davant la situació mèdica del jove.

El president del tribunal, el magistrat José Antonio Rodríguez, de forma molt pedagògica, ha preguntat al jove si estaria disposat a un control mèdic, ja que li ha explicat que la suspensió d’una condemna implica que la persona s’ha de comprometre a certes condicions. El jove li ha respost que sí, que ja està en tractament mèdic, tot i que ha mostrat la seva angoixa perquè el tribunal no li comuniqués aquest dimecres la suspensió. Han estat 4 anys de calvari, esperant el judici i amb una petició de presó excessiva.

Les penes més altes, a judici

Precisament, la secció 6a de l’Audiència de Barcelona celebrarà dijous vinent un nou judici contra manifestants, en què la Fiscalia ha presentat una nova petició desorbitada de penes de presó, com ha estat habitual en independentistes, activistes i persones que van participar en les manifestacions pel procés d’independència de Catalunya.

En concret, la Fiscalia demana 14 anys de presó a un veí d’Arenys de Mar per haver participat en les protestes de plaça Urquinaona, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, el 18 d’octubre de 2019.  És la pena més alta demanada fins ara, fins i tot supera la condemna per sedició al vicepresident Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó. En l'escrit acusatori també està  Francesc Colomines, a qui la fiscalia demana 7 anys i 4 mesos de presó.