La Fiscalia ha rebaixat a un any i sis mesos la petició de presó per un delicte d'encobriment per als dos mossos que acompanyaven l'expresident Carles Puigdemont a Alemanya quan va ser detingut el març del 2018. En l'última sessió del judici aquest dijous a l'Audiència Nacional, el ministeri públic ha modificat la petició de pena —inicialment demanava tres anys de presó per a cadascun—, però ha argumentat que "el caràcter reprotxable de la conducta" s'ha acreditat durant la vista oral. Segons la Fiscalia, els dos mossos sabien que "prestaven la seva ajuda per evitar l'execució d'una ordre europea de detenció". "Ho van fer intencionadament", ha remarcat.

El fet que Puigdemont decidís fer el viatge de tornada de Finlàndia a Bèlgica per carretera era "evitar algun filtre en el qual es pogués detectar la identitat d'aquesta persona i que pogués ser detinguda", ha dit el fiscal. El trajecte fins a Brussel·les, frustrat per la detenció a Alemanya, era de "més de 2.000 quilòmetres" i amb una durada d'uns "dos o tres dies", ha remarcat.

Això és un trajecte que, comparat amb l'anada en avió, és "llarg, dificultós i anòmal" i evidencia la intenció "d'ajudar a eludir l'ordre" de detenció emesa per la justícia espanyola. "Tenien coneixement que existia una cerca de Puigdemont i hi havia activa una euroordre", ha dit el fiscal, que ha remarcat que, com a policies, sabien com funciona.

El fiscal ha afirmat que els dos mossos no tenien obligació de denunciar-lo o detenir-lo, però que com a servidors públics s'haurien d'haver "abstingut" de viatjar amb Puigdemont. El ministeri públic, a més, ha considerat "irrellevant" que pretenguessin, com van dir els acusats, entregar-lo a la Fiscalia belga perquè qui el reclamava era la justícia espanyola. "Es donen tots els elements" per considerar-ho un delicte d'encobriment, ha insistit.

"Ni pròfug ni exiliat"

La defensa ha demanat l'absolució i ha afirmat que els mossos volien entregar l'expresident a la Fiscalia belga per afrontar l'euroordre al país on Puigdemont havia establert la seva residència. "No tenien res a amagar", ha dit l'advocat dels dos agents acusats d'encobriment, i, per això, agafen un cotxe per fer el viatge que sabien que la policia espanyola tenia controlat. La defensa ha argumentat que ho van fer tot "a la llum del dia" i que, si haguessin volgut encobrir, haurien buscat maneres d'eludir els controls.

L'advocat ha dit que, si haguessin volgut evitar els controls, haurien pogut agafar diversos cotxes, canviar de vehicle a Dinamarca o anar per vies secundàries en lloc d'agafar vies ràpides. "Els meus clients van sortir de Brussel·les sent plenament conscients que estaven controlats", ha assegurat. En el torn de l'última paraula, els dos agents han insistit que hi havia quatre vehicles a la seva disposició a Waterloo, però que van optar per un Renault, únic vehicle que, segons un policia nacional que va testificar ahir dimecres, les autoritats espanyoles van donar a la policia alemanya perquè l'aturés a la frontera amb Dinamarca.

La defensa ha remarcat que Puigdemont no és "ni un pròfug ni un exiliat". "És un ciutadà que en un moment determinat decideix traslladar la seva residència a Bèlgica i afrontar des d'allà les ordres europees de detenció", ha dit. Els dos mossos no van pretendre que eludís l'euroordre sinó dur-lo al seu lloc de residència, on ja n'havia enfrontat una anterior, ha argumentat. Segons l'advocat, a les autoritats espanyoles "no els interessava que se substanciés a Bèlgica" i "estava clar que volien que es fes a Alemanya". La defensa ha insistit que els serveis d'intel·ligència espanyols "tenien controlats tots els moviments de Puigdemont" i que negar-ho és "un insult a la intel·ligència". "Res és casualitat, tot estava planificat fins a l'últim detall", ha dit.

Judici llampec

Avui queda vist per a sentència el judici després de 3 dies de sessions curtes i sense pràcticament testimonis. Entre ells, el cap de la Unitat Central de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, que va declarar que es va detenir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya perquè van estimar "que era el lloc més factible per practicar la detenció".

Durant la seva declaració els dos mossos acusats van explicar que havien anat a buscar Puigdemont a Estocolm per portar-lo davant la Fiscalia belga davant una nova euroordre de Pablo Llarena. Van insistir que no tenien cap intenció d'eludir la justícia.