La fiscalia ha presentat una querella contra el conseller Jordi Turull i la seva dona per un suposat delicte d'insolvència punible. La Sala Civil i Penal del TSJC ja l'ha registrada i la instruirà el magistrat Francisco Valls. Encara ha de decidir si s'admet a tràmit. El ministeri públic denuncia que Turull cedís patrimoni a la seva dona abans de l'1 d'octubre.

En la querella, presentada aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), es recull que el 8 de juny del 2017 Turull va fer una "donació pura i simple" davant de notari a la seva esposa de la meitat indivisa d'un habitatge del qual ell era propietari al 100% a Parets del Vallès (Barcelona), i de la seva meitat del compte corrent comú, operacions per un valor total de més de 96.000 euros.

La fiscalia considera que el diputat "es va concertar amb la seva dona per desprendre's de la major part del patrimoni immobiliari i actius financers i aparentar amb això una situació d'insolvència", per esquivar possibles pagaments per procediments judicials vinculats al procés sobiranista.

Per això, se'ls considera presumptes autors d'un delicte d'insolvència punible: Turull en concepte d'autor directe i la seva dona com a cooperadora necessària.

 

Constata la querella que Turull havia ocupat el 2017 els càrrecs de conseller de Presidència de la Generalitat, portaveu del Govern i, prèviament, president i diputat de JxSí, i va tenir "una significativa i important participació" en el procés i en l'1-O, per la qual cosa actualment es troba a la presó provisional per ordre del jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena, després de processar-lo per rebel·lió.

La sala civil i penal del TSJC ha registrat la querella per insolvència punible, que ha estat tornada i serà el magistrat Francisco Valls el ponent a la sala d'admissions, segons ha informat el TSJC en un comunicat. La Fiscalia Superior de Catalunya va ordenar el 22 de març incoar diligències d'investigació a qui va ser candidat de JxCat a presidir la Generalitat, per presumptament posar "part important" del seu patrimoni a nom de la seva esposa al juny del 2017.

La Fiscalia contra la Corrupció va constatar que tots dos van formalitzar un negoci jurídic el 8 de juny del 2017, pel qual ell "es va desprendre d'una part important del seu patrimoni" a favor d'ella. Sent diputat Turull, el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el va nomenar conseller de la Presidència i portaveu el 14 de juliol, en substitució de Neus Munté.