La Fiscalia ha demanat a l'Audiència de Barcelona que processi tres càrrecs del Govern pels preparatius de l'1-O i ampliï la imputació a una dotzena dels ja encausats per afegir-los els delictes de prevaricació, malversació, desobediència i revelació de secrets.

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, les fiscals Isabel Nevot i Teresa Duerto han demanat a l'Audiència que revoqui l'acte pel qual la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va processar una trentena d'alts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont i empresaris pel seu paper en l'organització i la logística del referèndum de l'1-O.

Les fiscals demanen sumar tres processaments a la llista de càrrecs als quals la jutge va deixar a un pas de judici: la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barbarà, l'exdirector general de Difusió de la Generalitat Ignasi Genovès i la directora de serveis de Departament de Presidència, Teresa Prohias, els quals van declarar com a investigats durant la instrucció de la causa tot i que finalment van acabar exculpats.

Els delictes de què se'ls acusa

En el cas de Barbarà, el ministeri públic considera que va incórrer en un delicte de desobediència perquè "va ometre deliberadament" la seva labor inspectora i sancionadora per impedir l'ús indegut de dades personals per dur a terme el referèndum de l'1-O, malgrat haver rebut denúncies en aquest sentit.

A Genovès, la Fiscalia demana processar-lo pels delictes de prevaricació, malversació i desobediència arran del seu paper en la tramitació dels expedients relatius al disseny de l'anunci sobre el registre de catalans en l'exterior i les contractacions perquè es publiquessin en la premsa.

Policia Nacional CNP Referendum 1-O - Sergi Alcàzar

La policia espanyola va tractar d'impedir el referèndum de l'1-O per la força / Foto: Sergi Alcàzar

En el cas de Prohias, el ministeri públic li atribueix els mateixos delictes que Genovès per adjudicar el contracte menor per al disseny de l'anunci sobre el registre de catalans a l'exterior, que segons les acusacions anava encaminat a promoure que els residents a l'estranger participessin en l'1-O.

Ampliació de delictes

L'escrit de la Fiscalia sol·licita a més a l'Audiència que processi també per prevaricació l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència Antoni Molons, Francesc Sutrias, director general de Patrimoni durant l'1-O, i l'exresponsable del Diplocat Albert Royo, els quals ja estan encausats per desobediència, malversació i falsedat documental.

En el cas de Sutrias, per l'expedient del contracte marc signat per Unipost per al repartiment de la documentació electoral, en el de Royo per la contractació dels observadors internacionals de l'1-O a través del Diplocat i a Molons per l'adjudicació de la cartelleria del referèndum.

La Fiscalia sol·licita així mateix processar per un delicte de descobriment i revelació de secrets l'exsecretari general de Treball Josep Ginesta i un responsable de l'àrea tecnològica d'aquesta conselleria, per participar en el reclutament de voluntaris de l'1-O i tenir en el seu poder "dades personals reservades", segons el ministeri públic.

Una altra de les peticions de les fiscals és afegir el delicte de desobediència -pel qual ja estan processats 17 alts càrrecs del Govern- 13 investigats més, entre els quals l'exdirector de la delegació del Govern a la Unió Europea Amadeu Altafaj i els directors de les empreses T-Systems i Unipost, que suposadament van col·laborar amb l'organització de l'1-O.

Per al ministeri públic, aquestes persones han de ser processades per desobediència, encara que el Tribunal Constitucional no els advertís personalment de la seva obligació d'impedir l'1-O, perquè "no podien ignorar com a autoritat pública, funcionari o adjudicatari d'una contractació" l'existència d'aquests requeriments per frenar el referèndum.