La Fiscalia del Tribunal Suprem que dirigeix les tres investigacions contra el rei emèrit Joan Carles I està pendent de rebre una comissió rogatòria de Suïssa per decretar l'arxivament de les diligències obertes, la qual cosa obligarà a demanar una pròrroga, que venç el 17 de desembre, i a tancar la causa després de Nadal. Fonts jurídiques han explicat que l'equip de fiscals que capitaneja José Ignacio Campos va remetre una comissió rogatòria a les autoritats suïsses en la qual sol·licitaven una sèrie d'aclariments sobre actuacions dels anys 2015 i 2016.

Malgrat que la Justícia suïssa s'ha compromès a ser el més diligent possible, és previsible que la documentació que remetin als fiscals del Suprem obligui a demanar una nova pròrroga de les investigacions contra l'emèrit, que caduquen el 17 de desembre. No obstant això, les fonts consideren que la informació de l'esmentada comissió difícilment afectarà la decisió presa, que no és cap altra que l'arxivament de les tres investigacions, si bé sí que tindrà conseqüències sobre els terminis processals.

D'aquesta manera, ja que l'última pròrroga de les actuacions venç el 17 de desembre, els fiscals del Suprem hauran de sol·licitar una nova pròrroga de sis mesos, però que no esgotaran ja que aquesta petició és a fets formals per esperar l'última documentació de Suïssa abans d'arxivar.

Respecte del procés i d'acord amb l'article 5 de l'Estatut Fiscal, correspondrà al cap de l'equip de fiscals del Suprem, José Ignacio Campos, sol·licitar la pròrroga a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que validarà aquesta sol·licitud sempre que estigui ben raonada i justificada, que és d'esperar. Per tant, l'arxivament arribaria sempre després del 17 de desembre, però no es prolongarà més enllà d'unes setmanes apuntant al gener com a escenari més hipotètic, han precisat les fonts.

Fa unes setmanes es va conèixer que el rei Joan Carles podria viatjar a Espanya abans que finalitzi aquest any, un cop la Fiscalia tenia previst arxivar les tres investigacions obertes sobre els seus fons a l'estranger abans del 17 de desembre, però en dilatar-se una mica més la causa, l'escenari podria canviar en tal cas.

L'emèrit no veu fonaments

Ara fa dos mesos, Joan Carles I va reaccionar després que s'hagués fet pública la comissió rogatòria de la Fiscalia del Tribunal Suprem enviada a les autoritats suïsses. La defensa del rei emèrit denunciava que les imputacions contingudes en la comunicació del ministeri fiscal i en les quals s'aprecien "indicis de criminalitat" es realitzaven "sense cap apoyatura i són mancades de la més mínima justificació". L'advocat Javier Sánchez-Junco afirmava que tals afirmacions "conculquen de manera evident el principi de presumpció d'innocència que empara a tot ciutadà", ja que es trasllada a l'opinió pública "valoracions i consideracions que perjudiquen greument" a l'anterior cap de l'Estat.