La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha anunciat aquest dimecres que el seu departament informarà la Junta Electoral de les condemnes que pesen contra el candidat a lehendakari d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, perquè aquesta prengui les oportunes decisions, ja que a parer seu, el líder abertzale està inhabilitat per ser elegit en els comicis i no podrà presentar-se fins després del 28 de febrer del 2021.

La Fiscalia recorda que contra l'exportaveu de Batasuna no només pesa una condemna d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic sinó també una altra d'inhabilitació especial per al sufragi passiu.

Otegi va ser condemnat a 10 anys el setembre del 2011 per l'Audiència Nacional per pertinença a organització terrorista, en concret per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través del projecte Bateragune. Posteriorment, el Tribunal Suprem va mantenir el 2012 ambdues inhabilitacions encara que les va reduir a una durada de sis anys i mig.

La data d'inici del còmput d'aquesta condemna no va arrencar fins al setembre del 2014, endemà que complís la pena d'inhabilitació absoluta imposada en un procediment anterior, la seva participació el 2005 en un homenatge a l'etarra José María Sagarduy al municipi biscaí d'Amorebieta.

Un cas diferent del d'Iker Casanova

Les fonts consultades afirmen que la inhabilitació especial per al sufragi passiu converteix Otegi en "inelegible". El seu cas és diferent del diputat basc Iker Casanova, condemnat en el cas Ekin per pertinença a organització terrorista, contra el qual només pesava una inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic sense que en sentència s'haguessin detallat els càrrecs als quals no podia accedir.

"La pena d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu que li va ser imposada li impedeix ser elegit en qualsevol procés electoral, sigui europeu, nacional o autonòmic provincial o local i la pena d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic li impedeix exercir-ne qualssevol càrrecs públics restants encara que no s'hagin precisat en la sentència", assegura la Fiscalia.