La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha contestat al recurs de súplica presentat pel raper Pablo Hasél contra la seva entrada a la presó i ha denegat la suspensió de l'execució de la condemna. Divendres es va complir el termini donat per l'Audiència Nacional perquè el raper entrés voluntàriament a presó per complir una pena de dos anys, quatre mesos i quinze dies, 9 mesos per enaltiment del terrorisme i la resta conseqüència de l'impagament de la pena de multa.

L'advocat del raper, Diego Herchhoren, ha explicat aquest diumenge que aquesta postura del ministeri públic contrasta amb el seu informe de setembre del 2020, en el qual no s'oposava a la concessió dels beneficis de la suspensió de la condemna.

La condemna

Hasél va ser condemnat a nou mesos i un dia de presó per la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional el setembre del 2018, així com al pagament d'una multa d'aproximadament 30.000 euros. Aquest tribunal va reduir la pena inicial de març del 2018 que li va imposar la sala penal, i que ascendia a dos anys i un dia de presó.

Segons el Tribunal Suprem, que va confirmar la postura de l'Audiència Nacional, l'artista va difondre en el seu perfil de Twitter —que llavors comptava amb més de 54.000 seguidors, avui més de 100.000— més de 60 missatges entre els anys 2014 i 2016 en els quals va enaltir, segons el tribunal, el terrorisme i va llançar injúries contra la Corona i el Rei.

Hasél seu PSC Lleida ACN

Protesta en favor de Pablo Hasél a la seu del PSC a Lleida / ACN

Mostres de suport

Amb motiu de l'ordre d'ingrés a presó del raper, més d'un centenar d'escriptors i periodistes han firmat un manifest en el qual recorden que "ningú no hauria de ser condemnat penalment per tuitar o cantar una cosa desagradable o escandalosa" i sol·liciten la llibertat per al raper Pablo Hasél. Amnistia Internacional també s'ha posicionat en contra de la condemna de Hasél. Més de 200 personalitats relacionades amb el món de la cultura s'han sumat en un manifest titulat "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia" per demanar la llibertat del raper Pablo Hasél. Entre els signants es troben reconeguts artistes com el director de cinema Pedro Almodóvar, l'actor Javier Bardem i el cantant Joan Manuel Serrat.

Foto principal: el raper Pablo Hasél atén la premsa en Lleida / Efe