La fiscalia acaba de presentar un informe al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què diu que veu reiteració delictiva per part de Jordi Sànchez i, per tant, s'oposa a la seva posada en llibertat i també al permís perquè assisteixi al ple de la seva investidura com a president de la Generalitat. Segons el ministeri públic, el risc ara "és majúscul".

Per fiscalia, és més greu el delicte polític de Jordi Sànchez que deixar sortir un etarra per assistir a un ple. Ho diu en un comunicat que ha enviat on justifica la seva decisió:  "A diferència del delicte de pertinença a banda armada, del qual llavors es tractava, els delictes objecte de la present causa guarden relació directa amb l'abús de posicions institucionals que poden tenir el seu context en seu parlamentària, un dels escenaris del risc de reiteració delictiva".

La fiscalia exposa que "l'oposició del fiscal a la concessió de permís extraordinari es fonamenta en la naturalesa excepcional d'aquesta decisió, dirigida especialment a la salvaguarda del contingut essencial del dret a la vida familiar en situacions puntuals i no a l'exercici de qualsevol altre dret que resulti incompatible amb la situació de presó i la naturalesa del delicte que hi ha motivat.

A més, el ministeri públic no ha deixat passar l'acord d'ahir mateix entre Junts per Catalunya i ERC: "Aquests arguments es reforcen davant la importància dels riscos de reiteració delictiva que s'han apreciat i que són conseqüència de l'acord de legislatura que es va fer públic en el dia d'ahir per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana".

Per prendre la decisió, la fiscalia ha fet consultes a tots els organismes del ministeri públic: "Previ assessorament demanat pel fiscal general de l'Estat, en ús de les seves facultats estatutàries, a tots els fiscals de la sala del Penal del Tribunal Suprem, donada la matèria tractada, i amb assistència del tinent fiscal de Tribunal Suprem, ha disposat informar negativament tal concessió".

Pablo Llarena, el magistrat que instrueix el procediment contra Jordi Sànchez i els membres del Govern per delictes de presumpta rebel·lió o sedició i malversació de fons públics, va demanar un informe sobre la petició d'excarceració realitzada per la defensa de Sànchez tant a la fiscalia com a l'acusació popular, exercida en representació de Vox, i els va donar termini per respondre fins al mateix dilluns, 12 de març, coincidint amb la celebració del ple del Parlament.

Dimecres la defensa de Jordi Sànchez va remetre una segona petició al jutge perquè resolgués sense el tràmit del trasllat abans de dilluns que en relació únicament al permís de sortida. I ahir va fer la mateixa reclamació mitjançant una carta al magistrat el president del Parlament, Roger Torrent.

Llarena encara no ha pres cap decisió al respecte. El seu posicionament podria arribar aquest mateix matí.