La Fiscalia s'ha oposat que el jutge de guàrdia de Manresa (Bages) obri un procediment d'habeas corpus arran de la petició plantejada aquest divendres a la família del líder d'ERC, Oriol Junqueras, perquè sigui posat en llibertat de forma immediata.

Segons han informat fonts jurídiques a Efe, en un informe presentat aquest matí al jutjat, el ministeri públic s'ha pronunciat en contra que el jutjat de guàrdia obri un procediment d'habeas corpus a Oriol Junqueras, en considerar-lo improcedent.

El jutjat de guàrdia n'ha donat trasllat a la Fiscalia per conèixer la seva posició sobre l'habeas corpus sol·licitat abans de prendre una decisió sobre la petició dels familiars de Junqueras que el líder d'ERC comparegui davant la justícia de manera immediata perquè està empresonat de forma arbitrària.

En les pròximes hores, el jutjat de Manresa haurà de decidir si obre procediment d'habeas corpus, la qual cosa obligaria a posar Junqueras a disposició judicial de forma immediata i, si escau, prendre-li declaració, o si dona carpetada la petició sol·licitada pel pare i l'esposa de l'exvicepresident de la Generalitat.

L'ofensiva judicial impulsada pels familiars de Junqueras respon a la decisió d'ahir del Tribunal Suprem de mantenir a la presó l'exvicepresident de la Generalitat i denegar-li la immunitat, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que el va reconèixer com a eurodiputat.

L'habeas corpus és una figura jurídica que preveu que un detingut pugui comparèixer davant el jutge instructor perquè ordeni la seva posada de llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari.

Mitjançant l'escrit presentat avui, la família de Junqueras pretén que es faci extensiva aquesta figura a la situació de l'exvicepresident de la Generalitat, en considerar que el seu empresonament és arbitrari perquè el Suprem no ha fet cas de la sentència de Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea que reconeix la seva immunitat com a europarlamentari.

L'escrit s'ha interposat als jutjats de Manresa, perquè és el partit judicial del qual depèn Sant Joan de Vilatorrada (Bages), on es troba la presó de Lledoners en què Junqueras està intern per complir els 13 anys de presó que li va imposar el Tribunal Suprem pel seu paper en el procés.