La Fiscalia de l'Audiència Nacional ja ha obert diligències per investigar la crema de fotos del Rei, de la Constitució i de banderes d'Espanya i França en la manifestació de l'esquerra independentista liderada per la CUP amb motiu de la Diada, una vegada ha rebut l'atestat dels Mossos d'Esquadra.

El Ministeri Públic també investigarà el tuit de la CUP a Barcelona en el qual es recollien càntics de la marxa, contra el monarca: "Si el Rei vol corona, corona li darem; que vingui a Barcelona i el coll li tallarem", van entonar els seus participants segons va difondre la formació independentista a les xarxes socials.

La Fiscalia ha obert les diligències 109/2016 després de rebre els informes dels Mossos d'Esquadra i comprovarà si en la concentració, en la qual es va carregar contra la Carta Magna, es va cometre algun delicte contra la Corona i les altes institucions de l'Estat.

De considerar que aquests manifestants, o els mateixos organitzadors, van incórrer en algun d'aquests delictes, la Fiscalia remetrà aquesta investigació prèvia al jutjat de l'Audiència Nacional al qual correspongui fer-se càrrec d'aquest assumpte.

Els Mossos ja hi treballen

Els Mossos han obert avui mateix una investigació d'ofici sobre la crema de retrats del Rei amb torxes per part de desenes de persones que van participar en la manifestació que l'esquerra independentista va celebrar ahir amb motiu de la Diada de Catalunya, amb el lema de "desobediència".

La policia catalana està treballant ja en la identificació d'aquesta desena de manifestants que ahir, en acabar la manifestació, van cremar uns fullets que s'havien repartit prèviament amb la fotografia del Rei i, en el seu revers, la primera pàgina de la Constitució espanyola.

La policia catalana investiga d'ofici la crema de les fotografies com a constitutiva d'un delicte contra la Corona, perquè, una vegada completi les seves diligències, les remetrà, en principi, a l'Audiència Nacional.

A cara descoberta

La crema de fotografies del Rei i de banderes espanyola i catalana és bastant habitual en les manifestacions de l'esquerra independentista i anticapitalista catalana, encara que fins ara sempre s'havien encarregat de fer-ho una o diverses persones encaputxades.

Ahir, no obstant això, van ser desenes de manifestants els que, a cara descoberta, van cremar els fullets amb el retrat del Rei amb unes torxes que van circular en la concentració. Instants abans, durant el recorregut, una desena d'encaputxats havien calat foc a unes banderes d'Espanya, França i la UE, però els manifestants van impedir als mitjans de comunicació i als periodistes presents gravar imatges i fer fotografies.

La manifestació –a la qual van acudir 5.000 persones, segons els organitzadors i 2.300 segons la Guàrdia Urbana– havia estat convocada per la CUP, Arran, Endavant, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Candidatura Obrera Sindical i Alerta Solidària.

Durant aquesta marxa, el compte de Twitter de CUP Capgirem BCN va publicar el missatge: "Si el rei vol corona, corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem". A aquest missatge se li va adjuntar un vídeo d'un moment de la protesta.