Nou gir en la investigació a Begoña Gómez. La Fiscalia Europea fa un pas més i reclama al titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, la part principal del cas en el qual està investigant Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez. La investigació és d’un presumpte delicte de frau que afecta els interessos financers de la Unió Europea, segons informen fonts fiscals. Aquesta no és la primera actuació que fa la Fiscalia Europea, que la setmana passada va enviar la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a la seu de red.es per recopilar informació de correus electrònics i discs durs relacionats amb els contractes amb l’empresari Juan Carlos Barrabés.

La Fiscalia Europea va preguntar per la investigació a finals d’abril

Inicialment, va ser el 26 d’abril quan la Fiscalia Europea es va interessar per aquesta causa i va preguntar a Juan Carlos Peinado si el procediment afectava contractes subscrits amb fons europeus. En un decret, l’òrgan comunitari va demanar al jutge que informés dels fets que investiga i que li precisés si en el procediment “estaria implicada l’UTE Innova Next SLU-Escuela de Negocios The Valley”, integrada en una societat propietat de Barrabés, qui, segons Manos Limpias, és el beneficiari de les “recomanacions o avals” de Begoña Gómez.

Els fiscals delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate van assenyalar en aquest decret que la Fiscalia Europea “podria, si és el cas, arribar a exercir la seva competència” per investigar aquests contractes si així ho estima pertinent i va sol·licitar al jutjat que li remetés la documentació oportuna. El jutge de Madrid va contestar que en els fets que investiga constaven “processos d’adjudicació de diferents contractes, per part de Red.es”, entre altres, a la UTE (Unió Temporal d’Empreses) composta per les entitats ‘Innova Next’, ‘SLU Escuela de Negocios’ i ‘The Valley’. Davant la petició de la Fiscalia Europea, l’instructor va facilitar còpia dels documents requerits, encara que no es va pronunciar sobre la competència de la investigació respecte als contractes amb fons europeus.

Begoña Gómez està citada a declarar com a investigada el 5 de juliol

De moment, el que sabem és que la setmana passada el jutge va citar a declarar Begoña Gómez el divendres 5 de juliol com a investigada per presumpte tràfic d’influències i corrupció política. La causa va néixer quan Peinado va admetre a tràmit una denúncia de Manos Limpias contra Begoña Gómez i va obrir diligències. Posteriorment, el sindicat ultra va reconèixer que el seu escrit pot estar basat en notícies falses i es va limitar a esgrimir que “serà el jutge qui haurà de comprovar si aquestes informacions periodístiques són certes o no”. Tot i això, més tard l’Audiència de Madrid va avalar aquesta investigació argumentant que l’escrit original de Manos Limpias exposava “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació”. La interlocutòria, que rebutjava el recurs que va interposar la Fiscalia, sostenia que per admetre una denúncia “n’hi ha prou amb la versemblança” i “la mera possibilitat fundada”.

Begoña Gómez no és l’única persona que està citada pel jutge Peinado. L’empresari Juan Carlos Barrabés, president del grup Barrabés i administrador de Innova Next fins al 2022, està citat en qualitat de testimoni. Inicialment, la data era el 7 de juny, però Barrabés pateix una greu malaltia que va obligar a ajornar la citació. Així que la setmana passada Peinado va demanar a l’Hospital 12 de Octubre de Madrid que l’informi de quin dia i a quina hora de la setmana que del 17 al 23 de juny pot anar-hi per interrogar l’empresari. A més, el jutge va canviar fa uns dies la data de la declaració de cinc testimonis, que estaven convocats el dijous 6 de juny, i va ajornar-ho per al pròxim diumenge, 16 de juny, a partir de les dotze del migdia. El jutge va reconèixer que, com que estarà de guàrdia, no pot garantir l’hora a la qual se celebraran les declaracions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!