La Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha premut l’accelerador per enllestir diversos nomenaments que tenia en tràmit davant l’anunci del president del govern espanyol d’avançar les eleccions generals al pròxim 23 de juliol. Fonts de la FGE han confirmat aquest dimarts que la convocatòria del Consell Fiscal, òrgan consultiu, s’ha avançat al 8 de juny, i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, proposarà diversos nomenaments. Està previst que Dolores Delgado, exministra i excap de García Ortiz, sigui proposada com a cap de la nova Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica, creada amb la nova llei 20/2022, de Memòria Democràtica, l'octubre passat. També s’ha de nomenar el nou fiscal de sala de delictes d’Odi. El fiscal general de l’Estat va concedir a Delgado la categoria de fiscal de Sala de la Fiscalia militar en el Tribunal Suprem, nomenament polèmic, el setembre passat, un mes després que l'exministra va decidir deixar la direcció del Ministeri Públic per motius de salut.

La Fiscalia General de l'Estat ha informat que el procediment per cobrir les dues fiscalies de sala, aprovades pel Consell de Ministres del 25 d'abril, està ja pràcticament acabat, i el termini per presentar candidatures va finalitzar dilluns. També sosté que un cop iniciat el procediment de nomenaments, "és criteri consolidat", que es finalitzi. I amb l'anunci de Pedro Sánchez d'avançar les eleccions al 28-J, es va avançar la reunió del Consell Fiscal prevista pel 19 de juny al dia 8, per tal d'esquivar el període electoral, en el qual el govern espanyol i la mateixa FGE estan en funcions.

Tres candidats més

A més de Dolores Delgado, hi ha tres candidats més per ocupar la Fiscalia de Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica. Són: Juan Calparsoro Damián, actual fiscal a Gipuzkoa; Luís Ibáñez Cuesta, fiscal especial Antidroga, i Carlos Castresana Fernández, fiscal del Tribunal de Comptes.

Aguilar, pioner en delictes d’odi

Pel que fa a la plaça de fiscal de sala de delictes d’Odi hi ha quatre candidats: Juan Calparsoro; Antonio Mateos Rodríguez-Arias, fiscal de Badajoz; Maria del Pilar Rodríguez Fernández, fiscal de Madrid, i Miguel Ángel Aguilar Garcia, fiscal de Barcelona.

Aguilar va ser pioner a l’Estat espanyol en dirigir la primera fiscalia de Delictes d’odi i discriminació, a la demarcació de Barcelona, el 2009. I ha impulsat reformes legislatives per sancionar l'homofòbia, el racisme, i els atacs a persones sense llar. Aguilar també ha estat ferm a demanar condemnes a líders d'extrema dreta per fer apologia del nazisme. I una de les darreres novetats és haver portat a judici dos ciutadans per publicar notícies falses o fake news sobre menors no acompanyats i joves magrebins.

La FGE també ha de resoldre altres nomenaments, com ara a la fiscalia Antidroga, fiscal superior a les Illes Balears i a la de Navarra, entre d'altres.