Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal, que elimina el delicte de sedició i modifica el delicte de malversació. Una reforma pactada per ERC i el PSOE per suavitzar les acusacions als exalts càrrecs del Govern, acusats pel delicte de malversació per l'organització de l'1-O. Fonts de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) han anunciat aquest dimarts a Barcelona -en un acte de jura dels nous fiscals, presidit pel fiscal general Álvaro García Ortiz- que haurà de dictar una ordre o una circular per tal d'unificar criteris en la interpretació d'aquest delicte de malversació, fet que farà endarrerir la presentació de l'escrit d'acusació de la Fiscalia Superior de Catalunya als republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que s'havia d'entregar la setmana vinent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on seran jutjats amb la consellera Natàlia Garriga. La reforma del Codi Penal també ha de beneficiar als processats per malversació en el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

En la capella de la sala dels passos perduts del Palau de Justícia, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha obert l’acte de jurament dels 10 nous fiscals (en aquesta promoció la majoria són homes) que treballaran a distintes delegacions de Catalunya, com ara Barcelona, Terrassa, Blanes, Olot o la Seu d’Urgell. El fiscal general de l’Estat, Álvaro Garcia Ortiz, assegut a la cadira i en un to distès, ha assegurat als nous fiscals que “no han de dubtar mai que han d’estar al costat de la llei perquè la llei és expressió de democràcia”. També els ha convidat a “dialogar i discutir en el dia a dia de la feina”, malgrat que la Fiscalia és un òrgan jerarquitzat. De Catalunya i la seva llengua pròpia no n’ha dit res.

Fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, acte possessió nous fiscals destinats a Catalunya Carlos Baglietto
Acte de presa de possessió dels nous fiscals destinats a Catalunya, aquest dimarts al TSJC. /Foto: Carlos Baglietto

 

El termini de 10 dies

 El tribunal per jutjar els càrrecs d'ERC és format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba. Abans de les vacances de Nadal, l’Advocacia de l’Estat va demanar més temps per presentar l’escrit d’acusació, i el tribunal va concedir 10 dies a les acusacions (hi són també la Fiscalia i VOX) per fer-ho. El termini acaba a finals de la setmana vinent, però davant la necessitat de la Fiscalia d’unificar criteri pel nou delicte de malversació, és previst que demani més temps al tribunal per presentar el seu escrit. No és habitual, però en aquestes circumstàncies, un canvi de llei, és normal.

Fonts de la Fiscalia General de l’Estat han detallat que “amb celeritat, però alhora amb calma” han d'analitzar com s’interpreta el nou delicte de malversació perquè, a més de noves acusacions, implicarà que condemnats per fets entre els anys 2015 al 2019, que és quan el PP va modificar aquest delicte, puguin demanar la revisió si ara la llei és més favorable per a ells. La Fiscalia Anticorrupció no amaga que està intranquil·la pel que pot representar a alguns condemnats, especialment per corrupció i relacionats amb el Partit Popular. El nou delicte preveu penes més lleus per als acusats que no tenen un enriquiment personal.

 

En la imatge principal, foto de família dels nous fiscals destinats a Catalunya amb el Fiscal General de l'Estat, el Fiscal Superior de Catalunya i el president del TSJC, entre d'altres. / Foto: Carlos Baglietto