No accepta l'absolució. La Fiscalia de Tarragona ha reclamat que un nou tribunal torni a jutjar l'alcalde de Roquetes (Baix Ebre), el republicà Paco Gas, després d'haver estat absolt aquest estiu del delicte de desobediència a l'autoritat per la celebració del referèndum de l'1-O.

De fet, el ministeri fiscal ha recorregut la sentència absolutòria de Gas i ha demanat que es declari nul el judici del jutjat número 2 de Tortosa, després d'haver demanat una pròrroga per presentar aquest recurs. Una petició que òbviament no ha agradat ni a l'alcalde ni al seu entorn.

Una judicatura dividida i polititzada

El polític republicà ha denunciat que la judicatura espanyola està "dividida i polititzada" i que una part "creu que és l'arma de l'estat espanyol i vol seguir manant com en una dictadura". En aquesta línia, la Federació d'Esquerra a l'Ebre ha considerat que la Fiscalia intenta "condicionar" el judici que aviat ha de celebrar el mateix jutjat penal de Tortosa contra l'alcalde i el tinent d'alcalde de la Ràpita, també pels fets del primer d'octubre.

A mitjans de març del 2019 vam saber que un jutge investigava Gas pels aldarulls que van tenir lloc durant el referèndum de l'1-O al seu municipi. Concretament, l'atestat de la Guàrdia Civil li va atribuir el delicte de sedició, ja que era el "màxim responsable de l'actitud de la turba de gent" que es va concentrar als punts de votació. A més, també l'acusava "d'aportar les pautes" perquè la multitud "s'alcés públicament i tumultuàriament" per impedir l'actuació policial.

L'alcalde, absolt

Aquest estiu, però, la magistrada del jutjat penal número 2 de Tortosa va absoldre l'alcalde perquè va considerar nul·les la meitat de les proves aportades per la Fiscalia, ja que es van presentar fora del termini de la instrucció. 

A més, la jutgessa va argumentar que no està prou acreditat que es notifiqués personalment la resolució del Tribunal Constitucional al batlle republicà. Una resolució que dictava aturar o impedir la celebració del referèndum i que havia de ser notificada a través de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

L'alcalde de Roquetes, el republicà Paco Gas / ACN

Com a curiositat, el judici es va ajornar per un defecte de forma: l'advocada de Gas, Anna Nadal, va assenyalar que els guàrdies civils declaraven des de la caserna, en lloc de fer-ho en seu judicial, i sense garanties processals. Per la seva banda, l'alcalde de Roquetes és famós per ser un dels primers batlles independentistes dels Països Catalans, escollit en una llista obertament rupturista l'any 1991.

La petició de la Fiscalia de Tarragona arriba en un moment en què el Tribunal Suprem s'ha negat a admetre una querella contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per indultar els presos polítics. Tot i això, qui fou delegat de l'executiu a Catalunya, l'esmentat Enric Millo, ha presentat un recurs contra aquests indults, però Jordi Sànchez no ha tardat a respondre.

 

Imatge principal: Els veïns de Roquetes intenten fer fora la policia espanyola l'1-O / ACN