La Fiscalia ha demanat a la Sala Penal del Tribunal Suprem que obri judici oral contra l'exconsellera catalana i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí després que el jutge instructor, Pablo Llarena, dictés el juliol passat la interlocutòria de conclusió de sumari després de prendre-li declaració quan va ser detinguda per un presumpte delicte de desobediència per l'1-O.

Segons ha avançat OkDiario i ha pogut confirmar El Nacional.cat, el Ministeri Públic ha presentat l'escrit abans que els magistrats de la Sala es pronunciïn sobre l'horitzó judicial de Ponsatí. El juliol passat, Llarena va dictar la interlocutòria de conclusió de sumari al considerar que després d'haver-li pres declaració no calia cap indagació més. Així, va posar fi a les indagacions i les va elevar a la Sala Penal, que serà qui decideixi els propers passos.

La detenció de Ponsatí

Ponsatí va ser detinguda el 24 de juliol al matí després de tornar a Catalunya per la nova ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra ella per la causa de l'1-O. "He tornat a ser detinguda il·legalment", va dir ella mateixa a Twitter. Els Mossos van explicar que Ponsatí havia estat arrestada al carrer Compte de Borrell de Barcelona. Ponsatí va ser traslladada a la Ciutat de la Justícia. Al juny Llarena va dictar una ordre de detenció nacional contra Ponsatí després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril.

En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial". El magistrat instructor va remarcar que l'ordre de detenció nacional tenia com a finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i va recordar que si Ponsatí compareixia voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel. "Aprofitant la fresca del matí he fet un vol fins a la Casa Vicenç. Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus", va dir en una piulada a primera hora del matí, abans de ser detinguda.

L'endemà mateix el magistrat instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, va concloure el sumari de Clara Ponsatí per un presumpte delicte de desobediència i la va deixar a un pas del judici. El jutge va assenyalar que, una vegada practicades les diligències necessàries, no es considerava necessària cap indagació més, i era procedent remetre testimoni de la causa a la Sala Penal. Llarena va concloure el sumari gairebé sis anys després d'iniciar-lo. L'eurodiputada de Junts i exconsellera s'enfronta a un processament per desobediència, que implicaria la seva inhabilitació.