La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat aquest divendres al Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) que ampliï  a 30 dies més el termini per presentar els escrits d’acusació contra els republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, acusats de l’organització de l’1-O, davant la reforma del delicte de malversació, que va entrar en vigor aquest dijous.  El TSJC ja va prorrogar el termini perquè les acusacions (Fiscalia, Advocacia de l’Estat i Vox) presentessin els escrits d’acusació de la causa, que s’acabava el pròxim 20 de gener. Ara, el tinent fiscal, Pedro Ariche, ha sol·licitat al tribunal que novament ampliï aquest termino davant l’entrada en vigor del nou tipus de malversació, que “pot tenir incidència rellevant” en la formulació de l’acusació, ja que a tots dos van ser processats pel delicte malversació, a més de prevaricació, revelació de secrets i desobediència. En aquest judici al TSJC, Jové i Salvadó  seran jutjats juntament amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, però ella només és acusa de desobediència pel seu anterior càrrec al Departament d’Ecònoma i sota les ordres de Jové.

La Fiscalia General de l’Estat ja va anunciar que ultimava una ordre o circular per unificar criteris en la interpretació del nou tipus de malversació atenuada, que ERC va arrencar al govern espanyol, i que hauria de beneficiar als encausats per Referèndum. Aquest nou delicte implica unes penes rebaixades de 6 mesos a 3 anys de presó i un màxim de 4 anys d’inhabilitació a càrrec públic. En l’informe, el tinent fiscal exposa el règim d’unitat d’actuació i principi jeràrquic de la fiscalia i la necessitat de més temps per una bona interpretació. I hi afegeix: “Del concret enteniment de la nova norma pot derivar-se una determinada redacció del relat fàctic de cara a satisfer les exigències típiques dels nous preceptes de possible aplicació.” La petició de la Fiscalia haurà de ser resolta pel tribunal enjudiciador, format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, i els magistrats Carlos Ramos i Fernando Lacaba.

 

La interpretació del jutge Llarena

La interpretació que faci la Fiscalia de la reforma del delicte de malversació serà cabdal. El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va sorprendre ahir, quan va assegurar que el nou delicte atenuat de malversació no es pot aplicar al president Carles Puigdemont ni als exconsellers a l’exili perquè considera que amb la despesa que s’imputa per organitzar l’1-O “hi ha ànim de lucre”. Ho afirmava en la interlocutòria en la qual actualitza el seu processament, davant la reforma del Codi Penal i la desaparició del delicte de sedició. Per Llarena, la malversació és disposar de fons públics per a finalitats no previstes o il·legals i no cal que la persona que ho faci s’hagi d’enriquir.

En el seu escrit, la Fiscalia Superior de Catalunya precisa que està en vigor una nova tipificació del delicte de malversació de cabals públics, en les seves diferents modalitats (arts. 432, 432 bis, 433, 433 ter i 434 del Codi Penal) i requereix estudiar per quin acusa Jove i Salvadó. “L’examen d’aquests preceptes per part del fiscal no pot abordar-se des d’una perspectiva merament individualista, sinó que per garantir el principi instrumental d’unitat d’actuació, que és una garantia de seguretat jurídica, cal una resposta integral de la Fiscalia”. Hi afegeix que aquesta resposta de la Fiscalia no es limita només a la revisió de la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans i les seves derivades, sinó que cal fer altres revisions en altres territoris i que afecten altres fiscalies (per exemple en els casos de corrupció de Púnica), i per tot això sol·licita més temps per presentar l’escrit i les penes que sol·licita als republicans.