L’exalcalde de Sabadell, el socialista Manel Bustos, ha d’afrontar un nou judici, en aquest cas per un tribunal popular, acusat de malversar fons de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), quan era president d’aquesta entitat entre els anys 2011 i 2012. La Fiscalia Anticorrupció demana per a Bustos 2 anys i 1 mes de presó i 4 anys i 1 mes d’inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic en l’administració local pel delicte continuat de malversació de cabals públics, i indemnitzar a l'FMC la quantitat de 5.565 euros en concepte de responsabilitat civil, que són els diners que va gastar en àpats a restaurants i viatges i que va fer pagar com a despeses del seu càrrec a l'FMC. La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), que exerceix d’acusació popular, ha comunicat aquest dimarts que demana la mateixa pena que la Fiscalia per a Bustos en aquesta peça 25 del cas Mercuri. Bustos va deixar el càrrec d’alcalde el 2013.

Manel Bustos va ingressar a la presó el 12 de gener de 2022 per complir la condemna de 3 anys de presó per haver ordenat al cap de la policia local que retirés multes a la seva família.  És la segona condemna pel cas Mercuri. La primera condemna, d’un any i 9 mesos de presó per tràfic d’influències, va ser suspesa. Tres mesos després d’estar en presó, el Departament de Justícia li va concedir el tercer grau, que permet dormir fora de la presó, permís que va ser revocat pel jutge de vigilància penitenciària. I, el gener passat, el Departament de Justícia va flexibilitzar el règim penitenciari de l’exalcalde socialista i li permet sortir de la presó de Quatre Camins a treballar de dilluns a divendres, en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari.

Dinars, compra d’embotits i congrés del PSOE

En l’escrit d’acusació, la fiscal Teresa Duerto acusa Manel Bustos “d’aprofitar el seu càrrec de president de la FMC, en ser l'alcalde de Sabadell, per a funcions fraudulentes”, i per exemple, cita la factura de dinars i sopars a restaurants, de la compra d’embotits (349 euros en una xarcuteria el 2011) o del seu desplaçament en avió a un congrés del PSOE a Sevilla el 2012. A més, va concedir una subvenció de 24.000 euros a la Fundació ACSAR per uns treballs d’assessoria externa “injustificats o inexistent”.

A més de Bustos, s’acusa Adolfo Moreno, que era el secretari general de la FMC i mantenia les tasques de comptabilitat, a qui se li demana la pena de 2 anys i 1 mes de presó, pel delicte continuat de malversació de cabals públics i que torni a l'FMC 860 euros.  També s’acusa Montserrat Costa, que treballava d’assessora de l’FMC i parella de Bustos, la pena de 3 mesos i 15 dies de presó, multa de 450 euros i 3 mesos i 15 dies de suspensió d'ocupació o càrrec públic electe en l’administració local i pel delicte de malversació de cabals públics, i que indemnitza a l'FMC, de manera conjunta i solidària amb Manuel Bustos, la quantitat de 252 euros. Finalment, s’acusa José Antonio Cabanillas, com a director de la Fundació ACSAR, i se li demana una pena d’1 any i 1 mes de presó i 3 anys i 1 mes d’inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic electe en l’administració local pel delicte de malversació de cabals públics.

Causa tancada i reoberta

La causa de les despeses de l’FMC va ser tancada, el gener de 2020, pel titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona en considerar que els diners públics que rebia la FMC eren diners privats perquè és una entitat jurídicament privada.  La Fiscalia i la Plataforma SBDLC, però, van presentar recursos en sostenir que l’entitat municipalista “és nodrida al 94% amb diners públics dels ajuntaments, diputacions, consells comarcals i de la Generalitat”. I el juliol de 2021 la secció segona de l’Audiència de Barcelona va deixar sense efecte el sobreseïment i va acordar continuar el procediment per un tribunal de jurat, ja que el delicte de malversació ha de ser jutjat per un tribunal popular. Ara, l’Audiència de Barcelona haurà de fixar la data del judici. Hi ha més peces del cas Mercuri, que va esclatar a finals del 2012, pendents de judici.