L'Audiència de Barcelona ha absolt un independentista que va ser acusat d'un delicte d'odi per Vox. El judici es va fer el passat 20 d'octubre amb l'acusació de la Fiscalia de Delictes d'Odi i un dirigent de Vox de Terrassa, que és qui va denunciar els fets. La fiscalia demanava una pena d’un any i nou mesos de presó i tres mesos de multa per un delicte de vexacions i odi, i un altre delicte lleu de lesions. Però l'única prova aportada va ser la declaració del denunciant i de la seva dona, candidata al Congrés dels Diputats per Vox, que reconeixen que només hauria rebut una puntada “de refilada”.

La sentència rebutja clarament que hi hagi hagut cap delicte d’odi com pretenien la fiscalia i el dirigent ultra i l’absol d’aquest càrrec. Considera que haver donat una puntada de peu amb l’únic resultat d’una contusió només es pot considerar un delicte lleu de lesions amb una multa de 300 euros. La sentència no ha estat recorreguda ni pel dirigent de VOX ni per la fiscalia. La fiscalia demanava una pena d’un any i nou mesos de presó i tres mesos de multa per un delicte de vexacions i odi, i un altre delicte lleu de lesions.

 

 

 

El judici va girar entorn d'una qüestió central: la identificació de l’acusat. El seu nom i cognoms estava als escrits d'acusació però ningú l'havia identificat. A preguntes de la defensa, ni els agents dels Mossos ni de la Guàrdia Urbana que van instruir les diligències van aclarir d’on va sortir el seu nom, més enllà de fer una referència genèrica que constaria en la seva participació en una concentració mesos abans davant la Fiscalia del TSJC. Per Alerta Solidària això és una prova de l'existència de "fitxers polítics policials al servei de l’Estat i l’extrema dreta".

"La qüestió, que va tornar a posar de relleu l’existència de bases de dades de militants i activistes per perfils i criteris ideològics i l’absència de tot control jurídic i democràtic d’aquestes pràctiques policials il·legals, ha estat ignorada per la sentència validant un cop més aquestes pràctiques", diu en un comunicat Alerta Solidària que s'ha fet càrrec de la defensa. Per la seva banda, el denunciant, membre de Vox, Jesús Rodríguez Pachón, advocat de professió, va formular de forma inesperada una petició de 3 anys i mig de presó i el desterrament durant 6 anys de Terrassa. La sentència ha rebutjat fins i tot tenir en compte aquesta petició perquè l’acusació particular no havia formulat ni tan sols conclusions per escrit, ni provisionals ni definitives, ignorant absolutament el que estableix la Llei d’Enjudiciament Criminal.